A fost infiintat Institutul de cultura „Papa Ioan Paul al II-lea” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost înființat Institutul de cultur㠄Papa Ioan Paul al II-lea”

[2020-05-20]
„În ziua în care se aniversează centenarul nașterii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, cel mai ilustru student al acestei universități, se inaugurează la Universitatea Angelicum, în cadrul Facultății de Filozofie, Institutul de cultură care poartă numele Papa Ioan Paul al II-lea. Aș dori să îmi exprim aprecierea pentru această inițiativă și să adresez un salut cordial întregii comunități academice și tuturor celor care s-au reunit în vederea acestui eveniment, în special reprezentanților celor două fundații poloneze, ‘Futura Iuventa’ și ‘Sfântul Nicolae’, care susțin noul Institut.” Astfel scrie Papa Francisc la începutul scrisorii adresată luni, 18 mai a.c., rectorului Universității Pontificale Sfântul Toma de Aquino (Angelicum), Michał Paluch, din Ordinul Frații Predicatori (ordinul dominican).

Evidențiind că scopul principal al noului Institut este „să reflecte asupra culturii contemporane”, grație contribuției unor eminenți filosofi și teologi, Papa Francisc a amintit că inspiratorul acestei instituții de cultură este chiar Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, prin „exemplul spiritului său deschis și contemplativ, pasionat de Dumnezeu și de om, de creație, istorie și artă”, subliniind: „Diversele experiențe de viață, mai ales dramele epocii sale și suferințele personale, interpretate în lumina Duhului Sfânt, l-au determinat să dezvolte reflecția asupra omului și a rădăcinilor sale culturale cu o profunzime singulară, ca referință esențială pentru fiecare proclamare a Evangheliei”. Evidențiind necesitatea abordării cu respect a tuturor culturilor, a tuturor concepțiilor ideologice și a tuturor oamenilor de bună voință și, de asemenea, cu discernământ, cele două atitudini – respect și discernământ – marcând comportamentul misionar încă din vremea apostolilor, după cum insista Papa Ioan Paul al II-lea în scrisoarea enciclic㠄Redemptor hominis”, Papa Francisc a subliniat necesitate de a menține viu acest comportament.
„Sunt foarte bucuros că această inițiativă se realizează la Universitatea Sfântul Toma de Aquino”, scrie de asemenea Papa Francisc în scrisoarea prilejuită de inaugurarea Institutului de cultură care poartă numele Papei Ioan Paul al II-lea. De fapt, continuă textul, „Angelicum găzduiește o comunitate academică formată din profesori și studenți din întreaga lume și este un loc potrivit pentru a interpreta provocările importante ale culturilor actuale. Tradiția Ordinului Dominican, cu rolul important pe care îl are reflecția rațională asupra credinței și a conținutului acesteia, exprimată într-un mod magistral de Doctorul Angelic (n.n. Sfântul Toma de Aquino), nu poate decât să favorizeze acest proiect, astfel încât să fie caracterizat de curajul adevărului, de libertatea spiritului și de onestitate intelectuală.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 18, Ultimul acces: 2020-05-30 22:45:28