Sedinta decanala la Slanic Moldova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ședință decanală la Slănic Moldova

[2020-07-30]
În biserica din Slănic Moldova, miercuri, 29 iulie 2020, în jurul PS Iosif Păuleț și a părinților decani Augustin Benchea și Costel Țăranu s-au adunat preoții din decanatele de Moinești și Trotuș pentru a aborda temele discutate la Consiliul Prezbiteral din 6 iulie 2020. PS Iosif Păuleț a deschis această ședință printr-o rugăciune la Duhul Sfânt, invocând harul înțelepciunii pentru ca, într-adevăr, această întâlnire să aducă roade în noi toți.

Pr. Augustin Benchea, decan de Moinești, după ce a citit un fragment din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Romani, ne-a relatat tema propusă de pr. Daniel Iacobuț: „Inspirați de vizita Papei în slujirea noastră preoțească”. În contextul pandemiei actuale, dincolo de greutățile cu care se confruntă preotul, întrucât distanțarea fizică împiedică unele activități, nu trebuie uitată acea cale prin care păstorul poate să ajungă la inimile oamenilor. Este calea pe care ne-a învățat-o Papa Francisc atunci când a întâlnit-o în mod spontan pe acea bunicuță care îl ținea în brațe pe nepoțelul ei: transmiterea credinței nu se realizează numai prin cuvinte și învățături, ci și prin gesturi, priviri și mângâieri, precum cele primite de la mamele și bunicile noastre. De asemenea, preotul, ca părinte spiritual, este chemat la o triplă slujire: a aproapelui, a ascultării, a construirii speranței. Această triplă slujire se realizează treptat, ca un rod al rugăciunii și al apropierii preotului față de Dumnezeu și față de aproapele.
Pr. Costel Țăranu, decan de Trotuș, a prezentat, pe rând, temele: „Biserica locală de Iași și pandemia de COVID-19: evaluare și provocări pentru viitor” și „Anul Sfintei Liturghii”. În prima parte s-a accentuat necesitatea de a respecta măsurile de siguranță impuse de autoritățile competente pentru a preveni răspândirea acestui virus: purtarea măștii, păstrarea distanței fizice și igienizarea continuă. De asemenea, mai ales în acest timp de pandemie, suntem invitați să promovăm cu toții actele de caritate și solidaritate. În partea a doua, pr. Costel ne-a comunicat dorința PS Iosif Păuleț de a fi respectate toate normele liturgice în celebrările sacramentale, mai ales în celebrarea Sfintei Liturghii, insistând asupra câtorva aspecte: evidențierea spațiilor liturgice (scaunul prezidențial, pupitrul, masa de jertfă), uniformizarea cântului prin folosirea și interesul acordat colecției de cântece „Magnificat” și plasarea devoțiunilor în afara Sfintei Liturghii, întrucât ele nu sunt parte a celebrării euharistice, oferindu-se, astfel, atenția cuvenită celebrării euharistice.
Ultimele discuții s-au axat pe teme organizatorice și pastoral-administrative, după care s-a ales câte un preot paroh mai tânăr din fiecare decanat ca reprezentant al confraților preoți în cadrul Consiliului Prezbiteral, alături de părinții decani. Au fost numiți: pr. Florin Jitaru pentru Decanatul de Moinești și pr. Ștefan Cătălin Rotăraș pentru Decanatul de Trotuș. În final, PS Iosif Păuleț a răspuns întrebărilor și propunerilor preoților care au luat cuvântul, subliniindu-se importanța pastorației vocaționale în fiecare parohie, prin formarea conștiinței credincioșilor de a se ruga fără încetare împreună cu păstorii lor, pentru ca Domnul să trimită noi lucrători în secerișul său. Totodată, s-a amintit că preotul este chemat să îi înconjoare pe credincioși cu căldură părintească, străduindu-se să descopere noi metode prin care să propună mesajul evangheliei, ținând cont de problemele și preocupările omului de astăzi.
Ședința decanală s-a încheiat cu rugăciunea „Îngerul Domnului”, urmată de o agapă frățească, moment în care preoții, în cânt, i-au urat „La mulți ani” părintelui paroh Benone Butacu care, în urmă cu o săptămână, a sărbătorit ziua de naștere. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente pline de har și părintelui Benone pentru grija cu care a organizat această zi de comuniune preoțească! (pr. Claudiu Ciubotaru pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 17, Ultimul acces: 2020-08-09 03:51:16