A fost dezvelit bustul primului rector al Academiei Teologice din Arad - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost dezvelit bustul primului rector al Academiei Teologice din Arad

[2020-10-06]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar Emilian Crișanul a binecuvântat luni, 5 octombrie, bustul restaurat al părintelui Teodor Botiș, primul rector al Academiei Teologice din Arad. Statuia a fost amplasată în holul în holul facultății, în fața Sălii festive.
Ceremonialul s-a desfășurat, cu prilejul începerii noului an universitar, în prezența oficialităților și a cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad.
În omilie, ierarhul a subliniat importanța reabilitării memoriei istorice a personalității preotului și profesorului Teodor Botiș și a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Decanul instituției, Prof. Dr. Cristinel Ioja, a reiterat activitatea teologică și publicistică a primului rector al Academiei Teologice din Arad, considerând evenimentul „o propedeutică a momentului împlinirii a 200 de ani de la înființarea Institutului Teologic din Arad (1822-2022)”.
Bustul a fost restaurat de sculptorul arădean Dumitru Paina, fiind opera cunoscutei sculptorițe Ina Popescu din Timișoara.
PR. TEODOR BOTIȘ
Pr. Dr. Teodor Botiș (1873-1940) a fost cel mai longeviv profesor din istoria învățământului teologic arădean, pe care l-a slujit 38 de ani.
A fost primul rector al Academiei Teologice din Arad (1927-1938). A participat ca delegat oficial la Adunarea Națională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. A scris prima istorie a Institutului Teologic-Pedagogic din Arad.
A susținut activitatea politică și națională prin nenumărate articole în presa vremii pledând pentru drepturile românilor. A fost premiat în două rânduri de către Academia Română pentru cele două monografii de excepție privind istoria Institutului Teologic-Pedagogic din Arad și istoria familie Mocioni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 37, Ultimul acces: 2020-10-26 10:10:57