Scoala din Plopis va purta numele arhiepiscopului Justinian Chira - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Școala din Plopiș va purta numele arhiepiscopului Justinian Chira

[2020-11-20]
de Ștefana Totorcea

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” va cere oficial primăriei comunei Șișești, din județul Maramureș, ca școala generală din satul Plopiș, în care s-a născut și a copilărit Părintele Arhiepiscop Justinian Chira, să poarte numele ierarhului.
Demersul a fost inițiat de Părintelui Vicar Administrativ Iustin Tira din Arhiepiscopia Clujului, fiu al satului Plopiș.
Astfel, începând din luna iunie 2021, școala din Plopiș se va putea numi Școala General㠄Justinian Chira”.
La anul se împlinește un secol de la nașterea arhiereului. Acesta a venit pe lume în 28 mai 1921, în Duminica Mare, în timp ce clopotele băteau de sărbătoare.
De aceea, sătenii au spus că acest copil va ajunge un om important, scriu Ioan Puț și Zelica Puț în monografia „Plopiș – un sat cu oameni credincioși și harnici”, apărută la Editura Gutinul, Baia Mare, în 2013.
Viitorul ierarh a făcut școala elementară la Plopiș în perioada 1927-1934, luând constant Premiul Întâi. Era din copilărie un cititor avid, iar la un examen i-a uimit pe evaluatori cu o lucrare în care îndemna conducătorii țării să se preocupe mai mult de soarta țăranilor.
Primele școli românești din Transilvania au fost cele monastice, înființate după sfârșitul secolului al XVII-lea. La sfârșitul secolului al XIX-lea au început să se înființeze școli confesionale în sate.
Școala din Plopiș este atestată documentar în primul deceniu al secolului XX, iar primul învățător a fost preotul paroh din sat.
Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început și demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut Arhiepiscopul Justinian Chira. Amplasată lângă noua biserică a Parohiei Plopiș, casa va fi renovată și inaugurată la anul, când se vor împlini 100 de ani de la nașterea ierarhului.
La anul va fi inaungurată și Casa Memorial㠄Jus­tinian Chira”, lângă care se află noua biserică a Parohiei Plopiș. Tot Fundația „Arhiepiscopul Justinian” și-a asumat răscumpărarea și renovarea acesteia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15, Ultimul acces: 2020-11-24 14:34:00