Episcopul Emilian Birdas a fost comemorat la Caransebes | „A iubit Biserica cu toata fiinta sa” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Emilian Birdaș a fost comemorat la Caransebeș | „A iubit Biserica cu toată ființa sa”

[2021-04-06]
de Gheorghe Anghel

Episcopul Emilian Birdaș a fost pomenit la împlinirea a 25 de ani de la moartea sa. Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului au fost oficiate luni de Episcopul Lucian în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiu, necropola ierarhului care a reînființat Episcopia Caransebeșului.
Episcopul Emilian Birdaș l-a hirotonit diacon pe actualul ierarh al Caransebeșului.
„Ne-am reunit ca să-l pomenim pe cel care ne-a fost părinte și înaintaș. Mie personal mi-a fost foarte drag ca astăzi să-mi aduc aminte de momentul hirotoniei în treapta diaconiei. În 24 iulie 1992, episcopul vicar al Eparhiei Aradului, Emilian, m-a hirotonit la Mănăstirea Hodoș Bodrog. Dumnezeu să-l odihnească și să așeze sufletul lui râvnitor și evlavios în Împărăția Luminii și Învierii”, a declarat Episcopul Lucian al Caransebeșului.
Preasfințitul Părinte Lucian l-a numit pe Episcopul Birdaș „un iubitor de biserică, de rugăciune, de liturghie, un om care a iubit disciplina și Biserica cu toată ființa”
„De aceea, astăzi, biserica luptătoare, noi cei care suntem aici urmași ai episcopului Emilian, ne-am adunat în duh de rugăciune ca să-l comemorăm și să-l cinstim așa cum se cuvine”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În februarie 1949, Eparhia Caransebeșului a fost desființată, teritoriul acesteia fiind încorporat de Arhiepiscopia Timișoarei.
În anul 1994, Episcopia Caransebeșului a fost reactivată, primul ei ierarh fiind episcopul vicar de la Arad, Emilian Birdaș (1921-1996), fost episcop al Alba Iuliei din 1975 până în 1990.
La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea Foii Diecezane și a Calendarului Românului.
Trece la Domnul în 5 aprilie 1996.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5, Ultimul acces: 2021-04-15 14:17:14