Papa Francisc refuza cererea Cardinalului Marx de retragere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc refuză cererea Cardinalului Marx de retragere

[2021-06-10]
Cardinalul Reinhard Marx
Papa Francisc a refuzat joi cererea de retragere a Cardinalului Reinhard Marx, care i-a fost înaintată luna trecută. Într-o scrisoare din 10 iunie, Sfântul Părinte i-a cerut influentului Cardinal german să continue să fie Arhiepiscop de München și Freising. Scriindu-i în spaniolă, Pontiful i-a transmis: „Dacă sunteți tentat să credeți că, prin confirmarea misiunii și neacceptarea cererii de retragere, acest Episcop al Romei (fratele vostru care îl iubiți) nu vă înțelege, gândiți-vă la ce a simțit Petru înaintea Domnului când, în felul său, și-a prezentat demisia: ‘Pleacă de la mine, căci sunt păcătos’, și ascultați răspunsul: ‘Păstorește oile Mele’.”

Cardinalul în vârstă de 67 de ani este membru al Consiliului Cardinalilor și coordonatorul Consiliului vatican pentru Economie. Până anul trecut a ocupat funcția de președinte al Conferinței Episcopilor Germani. Cardinalul Marx a trimis o scrisoare Papei Francisc pe 21 mai prezentând motivele pentru care cere să se retragă din funcție. Arhidieceza de München și Freising a publicat scrisoarea Cardinalului către Papă și declarația personală pe 4 iunie în germană, engleză și italiană. Cardinalul Marx a scris: „Fără îndoială, sunt vremuri de criză pentru Biserica din Germania. Există, desigur, multe motive pentru această situație – și, dincolo de Germania, în întreaga lume – și cred că nu este necesar să le menționez în detaliu aici. Cu toate acestea, această criză a fost cauzată și de eșecul nostru, de propria noastră vinovăție. Acest lucru a devenit din ce în ce mai clar pentru mine privind Biserica Catolică în ansamblu, nu numai astăzi, ci și în ultimele decenii”, a continuat el. „În esență, este important pentru mine să împărtășesc responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficiali ai Bisericii în ultimele decenii”.
În răspunsul său din 10 iunie, Papa Francisc i-a mulțumit Cardinalului Marx pentru curajul său creștin, care implică să nu îți fie teamă de cruce și să fii smerit în fața realității păcatului. A mai spus că îi place felul în care Arhiepiscopul și-a încheiat scrisoarea. Cardinalul Marx a scris c㠄va continua să fie cu bucurie preot și Episcop al acestei Biserici” și că ar dori să își dedice următorii ani de slujire „într-un mod mai intens asistării pastorale, angajat într-o reînnoire spirituală a Bisericii.” „Acesta este răspunsul meu, dragă frate”, a spus Papa în scrisoarea sa. „Continuați după cum propuneți, dar ca Arhiepiscop de München și Freising”. Observând referința Cardinalului Marx la criza Bisericii din Germania, Papa Francisc a spus c㠄întreaga Biserică este în criză din cauza problemei abuzurilor” și singura cale rodnică este „asumarea crizei, la nivel personal și și comunitar. Prin urmare, în opinia mea, fiecare Episcop al Bisericii trebuie să își asume și să se întrebe: ‘Ce ar trebui să fac în fața acestei catastrofe?'”
Papa a adăugat c㠄mea culpa” oferită de Biserică în fața eșecurilor din trecut trebuie reluată astăzi. „Ni se solicită o reformă, care – în acest caz – nu constă în cuvinte, ci în atitudini care au curajul să se pună în criză, să își asume realitatea, indiferent de consecințe. Și fiecare reformă începe de la propria persoană,” a spus el. Sfântul Părinte a sugerat că este urgent s㠄evacuăm” din Biserică fenomenul abuzului și modul în care a fost acesta tratat. „Să lăsăm Duhul să ne conducă spre pustiu, spre cruce și spre înviere”, a spus el. „Este calea Duhului pe care trebuie să o urmăm, iar punctul de plecare este o mărturisire smerită: am greșit, am păcătuit.” A mai spus: „Nu vom fi mântuiți de prestigiul Bisericii noastre, care tinde să își ascundă păcatele; nu vom fi mântuiți de puterea banilor sau de opinia presei (atât de des suntem prea dependenți de acestea). Vom fi mântuiți deschizând ușa Singurului care poate așa ceva și mărturisindu-ne goliciunea noastră: ‘eu am păcătuit’, ‘noi am păcătuit’… și plângând și bolborosind cum putem acel ‘îndepărtează-te de la mine, căci sunt un păcătos’, o moștenire pe care primul Papă a lăsat-o Papilor și Episcopilor Bisericii”.
În scrisoarea adresată Papei, Cardinalul Marx, care a servit ca Arhiepiscop de München și Freising din 2007, a spus că speră că retragerea sa va „da un semnal personal pentru un nou început, pentru o nouă trezire a Bisericii, nu numai în Germania.” În aprilie, prelatul i-a cerut președintelui german Frank-Walter Steinmeier să nu îi acorde Crucea Federală a Meritului după un protest în rândul avocaților supraviețuitorilor abuzurilor. Era programat să primească Bundesverdienstkreuz, singura decorație federală a Germaniei, la Palatul Bellevue din Berlin, la pe 30 aprilie. Cardinalul Marx a spus că nu dorește să atragă atenția negativă asupra altor beneficiari ai distincției. În februarie 2020 a anunțat Episcopii germani că nu va mai candida pentru un al doilea mandat la funcția de președinte al Conferinței Episcopilor Germani. A fost succedat de Episcopul Georg Bätzing de Limburg.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 7, Ultimul acces: 2021-06-12 11:53:53