Raportul Moneyval evalueaza pozitiv masurile financiare din Vatican - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Raportul Moneyval evaluează pozitiv măsurile financiare din Vatican

[2021-06-10]
San Pietro
Pentru prima dată, Moneyval s-a pronunțat cu privire la eficacitatea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului puse în aplicare de Sfântul Scaun și de Statul Cetății Vaticanului. Evaluarea care rezultă din raportul publicat recent de Moneyval este pozitivă: jurisdicția vaticană a primit cinci calificative de eficacitate „substanțial㔠și șase de eficacitate „moderată”. Raportul de „evaluare reciproc㔠al Comitetului Moneyval, care funcționează în cadrul Consiliului Europei, este un document de peste 200 de pagini și, periodic, certifică gradul de respectare a principalelor standarde internaționale în efortul de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Vatican News a stat de vorbă cu președintele Autorității de Supraveghere și Informare Financiară (ASIF), Carmelo Barbagallo, care a condus delegația Vaticanului în timpul demersului de evaluare. „Este vorba de prima evaluare a eficacității după aderarea jurisdicției vaticane la Moneyval”, a explicat Barbagallo. „A fost o adevărată perioadă de analiză deosebit de semnificativă”, a adăugat Barbagallo, „și a mers foarte bine. Asupra fiecărui punct de evaluare a eficacității, Moneyval emite un calificativ structurat pe patru niveluri de eficacitate: scăzută, moderată, substanțială sau ridicată. Jurisdicția vaticană a obținut cinci calificative de eficacitate substanțială și șase de eficacitate moderată. În niciunul din cazuri nu a fost acordat un calificativ de eficacitate scăzută”.
Pentru a înțelege importanța evaluării, Barbagallo menționează că, în general, „Moneyval, nu a acordat până acum, cu o singură excepție, calificative de eficacitate ridicată, iar cele de eficacitate substanțială sunt rare. De reținut, apoi, că jurisdicția vaticană a primit calificativele de eficacitate substanțială în unele aspecte foarte relevante, precum cooperarea internațională, supravegherea, sistemul financiar, persoanele juridice și contrastarea finanțării terorismului”. Dintre numeroșii factori care au dus la acest rezultat pozitiv, Barbagallo a menționat activitatea incisivă de stimulare și coordonare desfășurată de Comitetul de Securitate Financiară, condus de Asesorul pentru Afacerile Generale ale Secretariatului de Stat.
Mai sunt, desigur, aspecte asupra cărora este nevoie de o muncă ulterioară. Moneyval semnalează, în această privință, sectorul justiției, în special celeritatea proceselor și efectul disuasiv al sentințelor din Vatican. „Calificativul exprimat în dreptul acestui domeniu este de eficacitate moderată”, recunoaște Barbagallo, „ceea ce înseamnă că sunt necesare unele acțiuni corective pentru a obține o ulterioară îmbunătățire. Pentru a ne face o idee justă asupra acestui aspect”, a mai spus președintele ASIF, „trebui luat în considerare faptul că dintre țările Moneyval supuse ultimei runde de evaluare, niciuna nu a obținut calificative mai bune, de eficacitate substanțială sau ridicată. Raportul însuși, acolo unde evidențiază aspectele mai critice, precum durata anchetelor, recunoaște că eficacitatea jurisdicției vaticane depinde de eficacitatea jurisdicțiilor externe în a furniza cu repeziciune informațiile relevante solicitate în vederea completării respectivelor anchete”.
„Recomandările exprimate în Raportul Moneyval în dreptul jurisdicției vaticane”, încheie Barbagallo, „constituie o încurajare la a face și mai bine, păstrând mereu la înălțime calitatea resurselor umane folosite și consolidând activitatea tuturor Autorităților implicate în combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Sunt sfaturi care ajută Vaticanul să concureze la realizarea, în condiții de maximă transparență și corectitudine financiară, scopul ultim al misiunii Bisericii”. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4, Ultimul acces: 2021-06-12 08:42:39