Iasi: Biserica Talpalari va fi renovata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Iași: Biserica Tălpălari va fi renovată

[2023-03-16]
de Alexandru Boboc

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari a câștigat prin concurs fonduri pentru realizarea proiectului de renovare al lăcașului de cult.
Obiectivul general al proiectului constă în scoaterea din pericol a monumentului istoric și activarea comunității locale prin realizarea de documentații tehnice, respectiv prin evenimente și activități de conștientizare.
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Direcția Județeană pentru Cultură Iași sunt parteneri în cadrul proiectului proiectului de renovare.
Proiectul în valoare totală de 236.997,00 lei va fi finanțat cu 200.769,00 lei de Institutul Național al Patrimoniului.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari a fost ctitorită de vistiernicul Iordache Cantacuzino, cumnat și sfetnic de taină al domnitorului Vasile Lupu. Lăcașul de cult a fost sfințit în 1640.
Biserica din centrul Iașiului a primit și numele de „Tălpălari” la sfârșitul secolului 18 în urma unui conflict între breslele care prelucrau pieile. Mitropolitul Gavriil Calimahi a înființat breasla de sine stătătoare a tălpălarilor pentru a opri conflictul, dându-le în grijă biserica vistiernicului Iordache Cantacuzino.
Mai multe informații despre proiectul de renovare al bisericii puteți afla de pe site-ul parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14, Ultimul acces: 2023-03-21 17:56:38