Sfantul Benedict de Nursia, ocrotitor spiritual pentru Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Benedict de Nursia, ocrotitor spiritual pentru Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

[2023-03-14]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, îl cinstește drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, supranumit „patriarhul monahilor din Apus”.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.
Sfântul Benedict de Nursia, despre realizarea de sine: Un eseu exclusiv de PS Benedict Bistrițeanul
Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.
În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.
Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctoral㠄Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoașterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, în calitatea de profesor universitar doctor, titularul și specialistul disciplinei de Spiritualitate ortodoxă, de la facultatea clujeană.
Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.
Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar). În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).
În 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.
La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.
La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vod㔠pentru clerici.
În ziua de 13 februarie 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, fiind hirotonit arhiereu în data de 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.
A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.
De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar și al principalelor limbi de circulație internațională (engleză, franceză și italiană).
Biografia completă a ierarhului poate fi consultată pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14, Ultimul acces: 2023-03-21 16:27:41