PF Sevciuc a celebrat Sfanta Liturghie in Bazilica San Pietro - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Șevciuc a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica San Pietro

[2023-09-12]
PF Șevciuc (foto: Biserica Greco-Catolica Ucraineană)
Liderul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene a prezidat duminică o Sfântă Liturghie în Bazilica San Pietro, la mormântul primului Papă, unde s-a rugat pentru pace în contextul războiului din Ucraina. Arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc a declarat pe 10 septembrie că a dorit să își exprime recunoștința față de Papă și față de catolicii din întreaga lume pentru că nu au abandonat Ucraina și „pentru faptul că putem spune Romei, Ucrainei și lumii de la mormântul Sfântului Petru: Ucraina rămâne în picioare! Ucraina luptă! Ucraina se roagă! În mijlocul durerii și al întunericului marelui război, Domnul Dumnezeu ne dă un sentiment de bucurie profundă și de lumină adevărată care nu dă greș niciodată. Astăzi, aici, nouă, celor adunați la mormântul apostolului Petru, Domnul Dumnezeu ne trimite mesajul Său: ‘Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Unicul Său Fiu”, a spus PF Șevciuc în omilia sa.

Liturghia a făcut parte din Sinodul anual al Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care are loc la Roma între 3 și 13 septembrie. Săptămâna trecută, Sfântul Părinte s-a întâlnit timp de aproape două ore cu cei 45 de Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice Ucrainene care participă la Sinod. Aproximativ 2.500 de ucraineni au participat la Liturghia din Bazilica San Pietro, potrivit Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. A participat și fostul prefect al Dicasterului pentru Bisericile Catolice Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri. PF Șevciuc le-a spus catolicilor ucraineni prezenți în Bazilică: „Mă uit la voi și plâng pentru că Ucraina voastră plânge după voi! Dar știu că Dumnezeu ne iubește și că într-o zi ne vom întoarce cu toții acasă. Cu puterea iubirii pentru patria noastră, pentru poporul nostru, vom învinge.”
Liturghia a marcat 400 de ani de la martiriul Sf. Dosoftei Kuntsevici, călugăr și Episcop catolic rutean din secolul al XVII-lea, al cărui exemplu de credință i-a inspirat pe mulți creștini ortodocși răsăriteni să revină la deplina comuniune cu Biserica Catolică. PF Șevciuc a menționat că Sf. Dosoftei este singurul sfânt ucrainean ale cărui moaște sunt păstrate în Bazilica San Pietro. „Astăzi, Dosoftei ne vorbește: Copii ai Ucrainei, nu ascultați niciodată vocile celor care vă spun să renunțați la această unitate. Biserica noastră a supraviețuit în toate epocile istorice. A rezistat celor care au vrut să o lichideze pentru că a fost în unitate cu familia largă și universală a Bisericii Catolice”, a spus Arhiepiscopul Major.
„În același mod, Ucraina de astăzi nu va putea supraviețui războiului fără o largă asistență și sprijin internațional la toate nivelurile”, a spus el. „Solidaritatea creștină catolică ecumenică este o condiție necesară pentru durabilitatea și supraviețuirea Bisericii și poporului nostru – o condiție prealabilă pentru victoria Ucrainei în lupta dintre bine și rău pe care poporul nostru o duce astăzi.” Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene are loc la Roma cu doar o lună înainte de o adunare a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice Latine, deseori numit Sinodul privind sinodalitatea. Adunarea ucraineană de la Roma se desfășoară la Colegiul Pontifical ucrainean Sf. Dosoftei, având ca tem㠄Sprijinul pastoral pentru victimele războiului”.
PF Șevciuc le-a spus Episcopilor ucraineni care se roagă împreună în Bazilica San Pietro: „Noi suntem în comuniune cu succesorul Apostolului Petru din zilele noastre nu din motive politice sau diplomatice… Noi suntem fii și fiice ale Bisericii universale, deoarece credem că pe stânca apostolului Petru a fost întemeiată Biserica sa de către Cristos. Și acest Petru continuă să trăiască, să acționeze și să slujească prin succesorii săi, manifestând originea divină și atemporală a Bisericii ca Trup al lui Cristos.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 27, Ultimul acces: 2023-09-21 00:03:09