Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei il cinsteste ca ocrotitor spiritual pe Sfantul Ciprian al Cartaginei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei îl cinstește ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ciprian al Cartaginei

[2023-09-13]
de Sorin Ionițe

Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei își serbează onomastica în data de 13 septembrie, avându-l ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ciprian al Cartaginei.
Ocrotitorul spiritual al IPS Ciprian a fost un episcop preocupat de disciplina în Biserică punând mare accent pe ascultare. Episcop Ciprian al Cartaginei a trăit în perioada persecuțiilor purtate împotriva creștinilor de împăratul Deciu. Sfântul Ciprian a introdus ca regulă generală penitența, pentru reintegrarea creștinilor care se deziseseră de credința lor din frica de persecuții. Citește mai multe în secțiunea Calendar Ortodox.
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei
IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar.
A urmat școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța. Apoi treapta I la Liceul de filologie – istorie Mihai Eminescu din Constanța și Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.
Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultății de Teologie din București, terminând ca șef de promoție. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secției de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din București.
În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal Nifon Mihăiță.
În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secția istorică.
În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în țară, a îndeplinit următoarele funcțiile de inspector eparhial în cadrul Administrației Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica și Societatea.
În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei și a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit și i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.
În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpașu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul.
A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din București, de un sobor de ierarhi români și greci în frunte cu patriarhul Teoctist.
Din 23 septembrie 2002 i s-au încredințat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administrației Patriarhale: Relații externe bisericești, învățământ Teologic și Biserica și Societatea, pe care le-a condus cu multă competență.
Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
A fost membru la Conferința Panortodoxă Presinodală și în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012).
În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.
În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.
În 10 martie 2013 a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 25, Ultimul acces: 2023-09-22 02:41:43