Québec, Canada: O parohie romaneasca pusa sub ocrotirea Maicii Domnului si-a serbat hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Québec, Canada: O parohie românească pusă sub ocrotirea Maicii Domnului și-a serbat hramul

[2023-09-12]
de Ștefana Totorcea

Episcopul Canadei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Parohia Gatineau, în provincia canadiană Québec, cu prilejul hramului acestei comunități: „Nașterea Maicii Domnului”.
Ierarhul l-a avut alături în slujire pe Părintele Paroh Ciprian Augustin Purcarea și pe Părintele Aurel Sas. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic condus de Mihaela Tudorache.
Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit despre importanța Sfintei Cruci și despre semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.
„Sărbătoarea parohiei dumneavoastr㠖 Nașterea Maicii Domnului și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se găsesc la acest început de an bisericesc. Ele ne îndrumă felul de a fi pentru un an întreg”, a spus ierarhul.
„Duminica aceasta care precedă Înălțarea Sfintei Cruci ne pregătește pentru sărbătoarea care va să vină. Ea este sărbătoarea care marchează momentul în care Împărăteasa Elena găsește o parte din Sfânta Cruce pe care Hristos a fost răstignit.”
„Crucea este asceza noastră pe care o facem pe parcursul vieții noastre împotriva patimilor, răutăților și împotriva a tot ce întâlnim negativ în Ioan CAslumea aceasta”, a explicat Preasfinția Sa, citându-l pe Sf. Ap. Pavel.
„Există o lume a frumosului – a răsăritului și a apusului de soare, a momentului în care contemplăm mergând în natură plantele, animalele, păsările și care ne încântă cu frumusețea lor și uimesc cu complexitatea lumii pe care o alcătuiesc purtându-ne cu gândul la Dumnezeu; dar în aceeași lume de astăzi există războaie, conflicte, foamete, sărăcie, răutate, perioade de descumpănire și dezorientare, de tulburare și confuzie datorită ideologiilor care sunt propuse tuturor”, a continuat părintele episcop.
„Avem deci aceste două viziuni asupra lumii – cea a frumosului și cea a răului. Ceea ce îl face pe Sf. Ap. Pavel să reziste tentațiilor răului și să păstreze calea lui Hristos este crucea lui Hristos: îi aduce aminte de lupta Domnului Hristos cu răul.”
În continuare, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit despre pericopa evanghelică, explicând că împlinirea planului mântuitor s-a făcut ținând seama de libertatea și responsabilitatea omului.
„Venirea lui Hristos din ceruri luând trup din Fecioara Maria s-a făcut pentru ca Dumnezeu să se poată solidariza cu noi pentru a ne putea mântui, vindeca și îndrepta în libertate. Felul acesta ales de Dumnezeu în a ne răscumpăra prin întruparea din Fecioara Maria ne oferă și nouă posibilitatea de a fi părtași în mod liber și responsabil la aceasta lucrare a lui Dumnezeu.”
„Să ne bucurăm la acest început de an bisericesc că Fecioara Maria este cu noi prin sărbătoarea nașterii sale și ne însoțește pe parcursul lui. Anul bisericesc se încheie tot cu o sărbătoare majoră a Maicii Domnului – adormirea ei. Aceasta ne arată că pe parcursul nostru de o viață suntem sub ocrotirea Maicii Domnului”, a încheiat Episcopul Canadei.
Ierarhul a vorbit despre bucuria de a vedea atât de mulți tineri participând la sărbătoare, ceea ce arată că viața creștină a parohiei este pe calea cea bună în prezent și pentru viitor.
În continuare Părintele Aurel Sas a vorbit despre vizita sa în parohiile din Canada și despre cărțile pe care a venit să le răspândească și să contribuie în acest fel la lucrarea duhovnicească printre oameni.
Părintele Ciprian Augustin Purcarea a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a invitat pe credincioși să participe la programul pregătit de comunitate.
După rugăciunea de obște, hramul Parohiei Gatineau a inclus și un scurt program muzical și de dansuri populare prezentat de copiii și tinerii parohiei, coordonați de Mihaela Amohnoaie.
Ziua s-a încheiat cu o petrecere în aer liber. Donațiile strânse cu ocazia hramului vor fi folosite pentru repararea turlei bisericii.
Parohia românilor ortodocși din Gatineau a fost înființată în 2007 și are sediul la 45 St Jean-Bosco, Gatineau, QC, J8Y 3E9, Canada.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 237, Ultimul acces: 2024-07-14 01:30:20