Ungaria: A avut loc comemorarea marelui mecenat Teodor Papp din Giula - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ungaria: A avut loc comemorarea marelui mecenat Teodor Papp din Giula

[2023-09-12]
de Iustin Gheorghe

La Catedrala Episcopală din Giula (Gyula) a avut loc duminică comemorarea marelui mecenat român Teodor Papp, născut în acest oraș din Ungaria, aflat pe malul râului Crișul Alb. În acest an se împlinesc 110 ani de la readucerea din cimitirul din Lugoj la cel din Giula, a osemintelor sale.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, au săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală Ortodoxă Românească din Giula.
IPS Timotei a evocat în predică personalitatea celui comemorat, „vrednicul de pomenire cântăreț bisericesc, avocat și mecenat Teodor Papp, care s-a ridicat din acest oraș, dintr-o familie simplă, dar credincioasă cu 4 copii, ajungând apoi prin multă muncă, studii și hărnicie, un om de vază și înstărit care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sale la Lugoj, dar nu i-a uitat nici pe românii săi din Giula și mai ales pe tinerii talentați și fără posibilități materiale pe care i-a ajutat ulterior prin stipendii sau burse oferite prin intermediul Fundației care i-a purtat numele”.
În continuare a urmat oficierea slujbei parastasului.
Evenimentul a continuat cu resfințirea monumentului funerar al lui Teodor Papp de la Cimitirul Românesc din Giula Mare, săvârșită de cei doi ierarhi. Întreaga manifestare s-a încheiat printr-o tradițională agapă oferită oaspeților, de către Parohia Giula Mare, cu sprijinul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al acestei Autoguvernări.
Au participat diferite oficialități: Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Vasile Sucigan, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Giula, Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci, Directorul Săptămânalului „Cronica” al AȚRU.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11, Ultimul acces: 2023-09-21 05:41:10