Ierarhii Arhiepiscopiei Clujului au participat la inaugurarea unei case dedicate colectiilor de patrimoniu din Bistrita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ierarhii Arhiepiscopiei Clujului au participat la inaugurarea unei case dedicate colecțiilor de patrimoniu din Bistrița

[2023-11-17]
de Andrei Ursulean

Ierarhii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au participat joi la inaugurarea Casei „Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu” din Bistrița.
Alături de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a participat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia finalizării lucrărilor de restaurare a clădirii.
Colecția păstrată aici include o Biblie veche din anul 1475, precum și peste 14.000 de manuscrise ale scriitorului Nicolae Manolescu.
Programul a început cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la finalul căreia Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a transmis felicitări tuturor celor implicați în proiectul de restaurare.
Evenimentele festive au continuat cu vernisajul expozițiilor „Biblioteci verticale” și „Documente privitoare la istoria românilor – Scrisori către bistrițeni”. Cu această ocazie, începând cu ora 11:00, a fost organizat Simpozionul „Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”, la Centrul Cultural Dacia.
Festivitățile s-au încheiat în a doua parte a zile, prin concertul „De la tradiție la patrimoniu”, susținut de Ansamblul „Dor Românesc”.
Clădirea în care se păstrează documentele și colecțiile de patrimoniu a fost construită în anul 1912, iar în perioada 1924-1929 a fost locuința fratelui poetului Mihai Eminescu. În prezent, casa se află în administrarea Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 115, Ultimul acces: 2024-07-04 01:33:45