Patriarhul Daniel, mesaj la inmormantarea profesorului care a fondat Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel, mesaj la înmormântarea profesorului care a fondat Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir

[2023-11-17]
de Sorin Ionițe

Patriarhul Daniel a transmis vineri un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a domnului profesor universitar dr. Momcilo Luburici, președintele Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.
Preafericirea Sa evidențiază că fondatorul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” a fost înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, pe care i-a făcut să rodească și spune că el „rămâne un model de performanță profesională și credință unită cu fapta, care ne-a lăsat drept moștenire rezultatele vastei sale activități, dar și un model de bunătate și respect față de semeni”.
Distins dascăl și continuator al tradiției universitare românești, Profesorul Momcilo Luburici (1924-2023)
Cu multă tristețe, am primit vestea sfârșitului vieții pământești a domnului profesor universitar dr. Momcilo Luburici, miercuri, 15 noiembrie 2023, președinte și fondator al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, personalitate marcantă a dreptului din țara noastră.
Născut la 10 februarie 1924, în actuala Bosnia-Herțegovina, el a migrat în anul 1949, în România, din Iugoslavia condusă de președintele comunist Iosif Broz Tito. Fost student la Drept în Belgrad, Momcilo Luburici a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, în anul 1954, continuându-și apoi parcursul academic, alături de alți profesioniști ai științelor juridice din România, în calitatea de cadru didactic al Facultății de Drept.
Dascăl de vocație, Momcilo Luburici a desfășurat o remarcabilă carieră didactică universitară, transmițând, fără doar și poate, numeroaselor generații de tineri valorile pe care le-a slujit o viață întreagă cu multă competență și devotament. Despre vocația sa de creator de școală universitară, el însuși a mărturisit ca o autentică profesiune de credință: „Nu există o meserie, o preocupare mai frumoasă decât cea de dascăl”.
În anul 1990, a fondat Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, sub auspiciile Asociației de Cultură Dimitrie Cantemir, desfășurând activități conexe sau complementare celor de învățământ și cercetare. Referitor la întemeierea Universității Creștine Dimitrie Cantemir, prof. univ. dr. Momcilo Luburici a spus: „Am muncit enorm să creăm o universitate de la zero, o universitate care să ducă mai departe tradiția universității românești și, în același timp, să aducă un spirit nou”, sigur, având în minte idealurile cărturarului român Dimitrie Cantemir, de la nașterea căruia se împlinesc 350 de ani, anul acesta, și, de asemenea, 300 de ani de la trecerea lui în eternitate.
Patriarhul Daniel și Profesorul Momcilo Luburici, martie 2016. Foto credit: Basilica.ro / Robert Nicolae
Spirit practic și dinamic, caracterizat, deopotrivă, de credință și profesionalism, profesorul Momcilo Luburici rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca o personalitate excepțională, un chip luminos al învățământului românesc, în general, și al științelor juridice, în mod special.
Înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, pe care i-a făcut să rodească, profesorul Momcilo Luburici rămâne un model de performanță profesională și credință unită cu fapta, care ne-a lăsat drept moștenire rezultatele vastei sale activități, dar și un model de bunătate și respect față de semeni.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu binecuvântări și condoleanțe pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 47, Ultimul acces: 2023-12-10 22:25:35