Preotii din Protopopiatul Levante, Spania, au discutat modalitati de implicare a varstnicilor in comunitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preoții din Protopopiatul Levante, Spania, au discutat modalități de implicare a vârstnicilor în comunitate

[2023-11-17]
de Ștefana Totorcea

Preoții din Protopopiatul Levante, Spania, au discutat modalități de implicare a vârstnicilor în viața comunității. Discuția a avut loc cu ocazia întâlnirii de toamnă a preoților din protopopiat, care a avut ca temă Pastorația persoanelor vârstnice în diaspora română din Spania.
Părintele Claudiu Avram de la Parohia din Alicante a susținut o conferință cu același titlu, iar clericii au discutat modalități pentru a-i face pe vârstnicii din comunitățile ortodoxe românești să nu se simtă ca poveri pentru cei din jur.
Vârstnicii pot fi implicați activ în misiunea Bisericii: la îngrijirea lăcașului de cult, la pregătirea prescurilor, la catehizarea persoanelor mai tinere, la sfintele slujbe, precum și la alte multe activități conexe, au concluzionat clericii din Protoieria Levante.
O altă dimensiune identificată în pastorația persoanelor vârstnice a fost capacitatea preoților de a fi mediatori între generația vârstei a treia și generația vârstei a doua: prin predici sau în Taina Spovedaniei, să conștientizeze cele două părți despre importanța unei bune înțelegeri, despre puterea de a se accepta, a se sprijini și a-și oferi respect reciproc.
Discuția a avut loc și sub formă de dezbatere, preoții prezentând situații concrete din viața parohiilor.
În comunitățile românești din Spania sunt vârstnici care au venit din România în Spania să îngrijească nepoți, sau au venit la insistențele copiilor, pentru a nu rămâne singuri în România.
Cea de-a doua parte a întrunirii a fost dedicată problemelor de ordin administrativ, pastoral-misionar și social.
Au fost decise data și locația Festivalului de colinde „Bun ești Doamne, Bun!” Acesta va fi găzduit de parohia ortodoxă română din Murcia, păstorită de părintele Ovidiu Hordoan, duminică, 17 decembrie 2023, începând de la ora 15:30.
Peste un milion de români sunt înregistrați ca rezidenți în Spania, unde formează cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31, Ultimul acces: 2023-12-11 12:36:45