Nectarie Protopsaltul, pomenit la capela unui camin pentru varstnici din Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nectarie Protopsaltul, pomenit la capela unui cămin pentru vârstnici din Capitală

[2023-11-17]
de Ștefana Totorcea

Nectarie Protopsaltul a fost pomenit la capela Așezământului de îngrijire a persoanelor vârstnice „Luxab” din București vineri, cu prilejul împlinirii a 124 de ani de la mutarea lui la cele veșnice.
Un sobor de clerici a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți din Capitală.
Despre importanța Anului omagial și comemorativ 2023 a rostit un cuvânt de învățătură, în încheiere, părintele Alexandru Ivan, slujitor al capelei așezământului și responsabil al centrului de îngrijire:
„Ne apropiem de finalul unui an omagial deosebit, semnificativ pentru noi, cei care ne îngrijim de vârstnici, și dedicat și imnografilor și cântăreților bisericești”, a spus părintele Alexandru Ivan, slujitor al capelei și coordonator al așezământului pentru vârstnici.
„De multe ori, pe parcursul acestui an, cântarea bisericească s‑a împletit cu îngrijirea vârstnicilor, a celor aflați în suferință sau pe patul de spital. Prin cântare, prin imnurile aduse lui Dumnezeu și prin compoziția de cântări bisericești, oamenii se vindecă.”
Clericul a rezumat viața și lucrarea schimonahului Nectarie Crețu, care a activat ca protopsalt în Muntele Athos: „Chiar dacă s‑a născut la Huși, la începutul secolului al XIX‑lea, a fost înfiat, am putea spune, de părinții rugători de la Sfântul Munte, pentru calitățile sale deosebite”.
Biografie duhovnicească
„La Mănăstirea Neamț a fost călugărit și, după o perioadă de timp, a mers împreună cu fratele său în Muntele Athos, unde se așază vreme de 16 ani la Chilia Vigla. Dintre cei doi frați iubitori de muzică bisericească, părintele Nectarie iese în evidență și, după înființarea Schitului Prodromu, viețuiește acolo.”
„Chiar dacă a fost român, Nectarie Protopsaltul a fost iubit de greci într‑un mod deosebit. Spuneau despre el că este cunoscut în toată Grecia ca un nou Cucuzel și că este privighetoarea Sfântului Munte. Sunt chiar părinți care au afirmat că Nectarie este Protopsaltul Sfântului Munte Athos”, a adăugat părintele Alexandru Ivan.
„A rămas smerit în toate lucrurile. Se ferea să fie pictat sau fotografiat. Evita să fie pus în anumite demnități pentru vocea sa. Căuta mereu să se smerească, pentru că întotdeauna a considerat că vocea și talentul primite de la Dumnezeu, talanții aceștia pe care i‑a înmulțit, nu au fost altceva decât o podoabă pe care a adus‑o Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.”
Căminul pentru persoane vârstnice „Luxab” a fost înființat în cadrul Asociației Creștine „Sf. Ierarh Alexandru și Sf. Cuvioasa Parascheva” și îngrijește aproximativ 90 de vârstnici.
Evenimentul a fost organizat în contextul Anului omagial-comemorativ 2023, dedicat pastorației vârstnicilor și comemorării cântăreților bisericești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 38, Ultimul acces: 2023-12-11 00:39:27