Hramul comunitatii „Fericitul Anton Durcovici” din Civitavecchia, Italia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul comunității „Fericitul Anton Durcovici” din Civitavecchia, Italia

[2024-12-10]
foto: Ercis.ro
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, în ajunul sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, în biserica „Maria dell’Orazione e Morte” din Civitavecchia, Italia, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.30, prezidată de pr. decan Isidor Iacovici, a avut loc hramul micii comunități catolice de români din acest oraș, care îl are ca patron pe Fericitul Anton Durcovici. La acest moment de mare sărbătoare au concelebrat Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, și pr. Leonard Farcaș, iar pr. Iulian-Michail Echert a fost la dispoziția credincioșilor pentru Spovezi. Această celebrare a fost o mărturie a credinței, a unității și a speranței, trăite cu profundă devoțiune în spiritul sărbătorii mari care urmează în Biserica Catolică.

Pr. decan Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare a Episcopului Anton Durcovici, a celebrat Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Neprihănit Zămislită, conform indicațiilor liturgice și normelor Conferinței Episcopale Italiene. Deși data de 8 decembrie a coincis cu a doua Duminică din Advent, ajunul solemn al sărbătorii a fost celebrat sâmbătă, 7 decembrie, pentru a permite comunității să onoreze această ocazie specială. Mons. Anton Lucaci a adus profunzime liturgiei prin cuvântul său de învățătură, subliniind importanța solemnității Neprihănitei Zămisliri. În lumina acestui mister, a prezentat figura Fericitului Anton Durcovici, un adevărat păstor și martir al credinței.
Motto-ul episcopal al Fericitului Durcovici, „Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul” (Psalmul 143,15), a fost un punct central al reflecției. Mons. Lucaci a împărtășit și o amintire personală profund emoționantă: întâlnirea sa, la o vârstă foarte fragedă, cu Episcopul Anton Durcovici, care vizitase comunitatea din Răchiteni la data de 20 iunie 1948. Acea prezență luminoasă a rămas pentru el un reper al speranței în vremurile grele ale persecuțiilor comuniste. De asemenea, Monseniorul a evidențiat devoțiunea arzătoare pe care Episcopul Durcovici a avut-o față de Inima Neprihănită a Fecioarei Maria, căreia i-a consacrat comunitățile parohiale pe care le-a păstorit, precum și întreaga Dieceză de Iași. Această legătură profundă cu Fecioara Maria a fost văzută ca o sursă de protecție și har în momentele dificile.
Sărbătoarea a fost trăită intens de întreaga comunitate. Credincioșii au participat activ la celebrarea liturgică, citind lecturile, rugăciunea credincioșilor, oferind darurile și animând cântările liturgice. Atmosfera solemnă a fost îmbogățită de acompaniamentul muzical oferit de sora Daniela la orgă. Înainte de binecuvântarea finală, Roberto Molla, responsabil cu pastorația migranților din Dieceza de Civitavecchia-Tarquinia, a transmis un mesaj de apreciere din partea Episcopului Gianrico Ruzza, aducând mulțumiri pentru implicarea comunității românești.
La final, pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, a exprimat un gând de recunoștință pentru modul exemplar în care credincioșii au organizat această sărbătoare. De asemenea, le-a mulțumit preoților care au participat la hramul comunității. După celebrarea Sfintei Liturghii, credincioșii au rămas pentru a împărtăși bucuria sărbătorii, gustând din bucatele pregătite cu drag. Această agapă fraternă a fost o continuare firească a harului primit în cadrul Sfintei Liturghii, simbolizând unitatea și solidaritatea comunității. (Leonard Farcaș pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 31, Ultimul acces: 2025-01-25 10:38:43