Conferinta istorica in Austria despre misiunea si rolul Bisericile Catolice Orientale! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conferință istorica in Austria despre misiunea și rolul Bisericile Catolice Orientale!

[2009-03-09]
Între 4 și 7 martie 2009 a avut loc la Gaming, in apropierea Vienei, intr-o veche Manastire Cartuziana, in regiunea Nieder Osterreich, Austria, conferința Internationala cu titlul "Misiunea Bisericilor Catolice Orientale în viața Bisericii Universale și în lumea modernă". Conferința a reunit 16 Episcopi, 40 de preoți și foarte mulți participanți, din multe tari. Acestia au reprezentat Bisericile catolice orientale din SUA, Austria, Belarus, Ucraina, Romania, Slovacia, Ungaria, Serbia, Rusia, Italia, Franta si Bulgaria si din alte tari.

Conferinta s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Eminentei Sale Christoph Schonborn, Cardinalul Vienei si Ordinarius pentru credinciosii de rit bizantin dinAustria.

Aceasta ampla Conferinta s-a desfasurat cu ajutor logistic din partea Universitatii din Viena, Institutului Pontifical Oriental din Roma si a Institutului Teologic International din Gaming (ITI).

Programul conferinței a început cu sosirea oaspeților, în ziua de miercuri după amiază. La orele 17.30 s-a celebrat Liturghia Darurilor Înainte Sfințite și ziua s-a încheiat cu un dineu de bun venit pentru oaspeti.

În dimineața zilei de joi, 5 martie, după salutul adresat participanților de Mons . prof. dr. Larry Hogan, rector al ITI, a urmat Cardinalul Christoph Schonborn, care a adresat un cuvânt de bun venit și a prezentat tema simpozionului. Din partea Cardinalului Lubomyr Husar, Arhiepiscop Major de Kiev-Halych, a vorbit Hlib Lonchyna, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore de Kiev-Halych.

Moderatorul conferinței de joi a fost prof. univ. dr. Rudolf Prokschi, Viena, director al Catedrei de Teologie și Istorie a Orientului Creștin, din cadrul Facultății de Teologie Catolică a Universității Viena. Prima lucrare a fost cea a dr. prof. Ernst Christoph Suttner, profesor emerit din cadrul aceleiași facultăți, având titlul "Relația dintre Bisericile Greco-Catolice din Europa și din întreaga Biserică a lui Cristos: o perspectivă istorică și ecleziologică". A doua prezentare a fost a prof. Cesare Alzati, profesor de Istorie a Bisericilor Creștine la Universitatea Catolică din Milano. Titlul lucrării a fost "O Biserică în Mișcarea Ecumenică. Biserica Greco-Catolică din România între trecut și viitor". După terminarea sesiunii de dimineață s-a celebrat Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, oficiată de Excelența sa Jan Babiak, SJ, Arhiepiscop și Mitropolit de Presov, Slovacia, păstorul Bisericii Greco-Catolice din Slovacia.

Au concelebrat 16 Arhiepiscopi si Episcopi Greco si romano-catolici. Printre acestia s-a numarat si Joseh Werth, Episcopul Diecezei "Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Hristos" din Novosibirsk , Siberia , care este și Ordinarius pentru greco-catolicii deportați de Stalin și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Rusia. Dintre ceilalți Episcopi greco-catolici amintim prezența Episcopilor români: PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, PS dr. Virgil Bercea, Episcop de Oradea, PS dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Au concelebrat alături și preoți români: pr. prot. Florin Vasiloni, protopop de Sarmisegetuza, fost student al ITI, iar din Austria pr. mag. Vasile Luțai, rector al Misiunii Române Unite din Viena, pr. drd. Ioan Iulian Hotico, din parohia Leopoldau și fost absolvent al ITI.

După masa a urmat intervenția pr. prof. dr. Cyril Vasyl, SJ, Rector al Institutului Pontifical Oriental din Roma, cu lucrarea "Ritul, țara, Biserica Orientală și Biserica sui iuris - dezvoltarea istorică, statutul curent și evaluarea percepției ecleziologice și canonice a Bisericilor Greco-Catolice". Rev. dr. Yury Avvakumov, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din St. Petersburg, hirotonit în 1992 ca preot greco-catolic la Lviv, astăzi Decan al Facultății de Litere din cadrul Universității Catolice din Ucraina (UCU), Lviv, a prezentat lucrarea: "Despre identitatea și mesajul Bisericii Greco-Catolice". Prof. dr. Oleg Turij, profesor de Istoria Bisericii al Universității Catolice din Ucraina (UCU), a prezentat lucrarea: "Identitatea națională și eclezială a Bisericilor Greco-Catolice din Europa Centrală și de Est: coerentă și discrepanță".


In ziua de vineri, conferinta a fost moderata de Pr. Dr. Borys Gudziak, Rectorul Universitatii Catolice din Ucraina. Cuvantul introductiv a fost rostit de Klaus Kung, Episcopul Diecezei de St. Polten, pe teritoriul careia s-a desfasurat intalnirea.

In cadrul unei intalniri speciale, toti episcopii prezenti au prezentat un punct de vedere in legatura cu rolul Bisericilor Greco-catolice in lumea contemporana.

Multi dintre participantii acestei intalniri au caracterizat aceasta conferinta ca fiind una istorica, o intalnire menita sa deschida noi punti de dialog intre est si vest si sa promoveze pozitia Bisericilor orientale in marea familie a Bisericii Universale.
Pr. Vasiloni Florin
Protopop de Sarmisegetuza
Responsabil Eparhial - Lugoj

Sursa: Protopop de Sarmisegetuza


Contor Accesări: 2632, Ultimul acces: 2024-07-10 07:10:23