De 165 ani Telegraful Roman: „din 1853 in slujba lui Dumnezeu si a oamenilor“ - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

De 165 ani Telegraful Român: „din 1853 în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor“

[2018-01-03]
de Gheorghe Anghel

Se împlinesc miercuri 165 de ani de la prima apariție a Telegrafului Român. Așa cum evidențiază și moto-ul publicației, din 1853 se afl㠄în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor“. „Telegraful român“ apare neîntrerupt din 3 ianuarie 1853, la Sibiu, fiind ctitoria de suflet a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
În data de 31 octombrie 1852, episcopul Andrei Șaguna cerea poliției din Sibiu și noului guvernator Karl von Schwarzenberg, aprobarea pentru tipărirea unui ziar românesc la Sibiu, „pentru ca poporul să fie lămurit asupra adevăratelor sale interese și trebuințe și să i se dea o cultură potrivită cu cerințele vremii” (mai multe info aici).
Telegraful Român poate fi citit și pe internet
Autoritățile au acceptat, în cele din urmă, și astfel, la 3 ianuarie 1853 a apărut primul număr al Telegrafului Român. În același prim număr a fost publicat Programul – Prenumerațiunea – ce propunea ferme scopuri educative:
„Tendința acestei gazete va fi: a împărtăși poporului român din politică, industrie, comerciu și literatură, idei și cunoștințe practice, potrivite cu timpul și măsurate trebuințelor lui; a-l învăța ca să-și cunoască pozițiunea și drepturile în stat; a-l lumina asupra intereselor care taie în viața privată și publică a lui, și a-i mișca activitatea puterilor fizice și morale; a da direcțiune spiritului lui cătră tot ce contribuie la înaintarea și dezvoltarea sa, și a-l convinge că numai prin îmbunătățirea stării sale materiale și morale poate ajunge la cultură și fericire” (mai multe info aici)
Titlul ziarului a apărut, dintru început, cu caractere latine. În schimb, materialele așternute în pagini au fost tipărite în chirilică (slove) până în 1863, când grafica chirilică a fost înlocuită cu cea latină.
Dimensiunile inițiale ale ziarului au fost de 40 x 25 cm, pentru ca mai apoi să ajungă la dimensiuni de 50 x 35 cm. Așa s-au păstrat până prin anii optzeci ai secolului XX, când dimensiunile ziarului au fost de 42 x 30 cm, cum sunt și azi.
Sfântul Andrei Șaguna a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile românilor ortodocși și ale românilor în general.
În 1873, la moartea Sfântului Andrei, Ioan Lupaș scria despre marele ierarh următoarele: „Pentru toți românii de bine, acest nume va trebui să sune cât mai des și mai întețit, ca o trâmbiță de chemare la muncă nepregetată, la luptă conștientă și neșovăitoare, la împlinirea bărbătească, fără zăbavă a datoriilor față de lege și de neam.“

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 240, Ultimul acces: 2019-06-13 22:06:12