Patriarhul Daniel: Biserica nu trebuie sa se descurajeze in misiunea ei sfanta, indiferent de sondaje - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje

[2018-01-04]
de Iulian Dumitrașcu

Părintele Patriarh Daniel a accentuat importanța misiunii Bisericii în interviul oferit recent televiziunii publice (TVR), afirmând c㠑Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje’.
Întrebarea jurnalistului Andrei Victor Dochia a vizat încrederea populației în Biserică pe baza ultimelor sondaje de opinie efectuate care indică o scădere accentuată. Potrivit Preafericirii Sale, sondajele ‘nu sunt determinante și nici normative’ și aceasta ‘se explică prin responsabilitatea pe care o are Biserica în societate’. Argumentul adus este afirmația Mântuitorului Iisus Hristos: «În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea» (Ioan 16:33).
‘Mântuitorul Iisus Hristos’, a continuat Patriarhul, ‘nu a spus că totul este succes, totul este din treaptă în treaptă. Aceasta s-a dovedit în timp de persecuție, în timp de suferințe de tot felul. Ceea ce este important este continuitatea misiunii Bisericii, fiindcă Dumnezeu nu judecă întotdeauna după cifre, cât de multe am realizat, ci cât de fideli am fost’.
În interviul acordat, Părintele Patriarh Daniel a apreciat că menținerea credinței este un criteriu la care Biserica se raportează.
‘Uneori construim multe biserici, alteori nu s-au putut construi decât foarte puține, deloc sau chiar s-au dărmat. Important a fost faptul că s-a menținut credința. Faptul că populația a fost credincioasă într-un număr mai mare sau mai mic nu a depins totdeauna de Biserică, ci și de factori externi pe care nu i-a provocat ea’, a spus Preafericirea Sa.
‘Importantă este fidelitatea’, a explicat Patriarhul care a detaliat: ‘În timp de laudă, critică, prigoană sau libertate trebuie să rămânem statornici în credință. Fidelitatea aceasta este necesară și în familie și în mănăstire. Dincolo de greutăți, de ispite, important este să rămânem fideli jurământului sau idealului pe care ni l-am fixat. Noi constatăm că în general oamenii care vin la biserică și umplu bisericile arată fidelitate’.
Lăcașurile de cult ortodoxe sunt pline de credincioși la principalele slujbe religioase. Pe baza acestei constatări, în timpul dialogului purtat cu moderatorul, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat că încă mai este nevoie de noi lăcașuri de închinăciune.
‘Sondajele sunt pe de o parte un criteriu, nu suntem indiferenți, dar nici nu ne descurajăm. Pe de altă parte, avem bisericile pline de credincioși. Când și bisericile ar fi goale de credincioși atunci sondajele se pot confirma mai mult. Atâta vreme cât bisericile sunt pline de credincioși arată că încă mai avem nevoie de biserici la nivelul populației noastre. În București sunt puține biserici în raport cu numărul credincioșilor’.
În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat că întrucât ‘Biserica este corabia mântuirii’, omul se întâlnește aici cu Dumnezeu atât în timp senin, cât și în timp de furtună.
‘Cartea «Constituțiile Apostolice» scrisă la sfârșitul secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea spune așa: Biserica trebuie să fie mare și să aibă formă de corabie, iar turla mare ce are cruce pe ea reprezintă un catarg al corabiei. Această corabie a mântuirii care ne aduce aminte de faptul că Mântuitorul Însuși predica și a făcut minuni adesea din corabie pe Marea Galileii ne arată că Biserica trebuie să fie o corabie a mântuirii, spațiu în care omul se întâlnește cu Dumnezeu în modul cel mai apropiat, în timp senin și în timp de furtună’, a adăugat Patriarhul României.
În finalul răspunsului transmis, a fost adus în atenție cazul Albaniei în care religia a fost interzisă în trecut mai bine de un sfert de secol. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Albaniei a renăscut sub conducerea PF Anastasios, semn c㠑importantă este fidelitatea’, potrivit Patriarhului Daniel.
‘Noi nu considerăm că trebuie să ne înfricoșăm atât de mult încât să abandonăm misiunea noastră. Au fost vremuri foarte grele uneori când Biserica a fost interzisă cum a fost de pildă timp de 25 ani în Albania. Primul stat ateu din lume. Totuși, oamenii se rugau pe ascuns și, așa cum mărturisea Arhiepiscopul Anastasios, acum a reînflorit credința. Sunt încercări în istorie de creștere a numărului credincioșilor, de diminuare, dar importantă este fidelitatea’, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 299, Ultimul acces: 2019-06-16 19:19:55