Trei mari romani au fost canonizati in anul 2017 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Trei mari români au fost canonizați în anul 2017

[2018-01-04]
de Gheorghe Anghel

În anul 2017 trei mari români au făcut pasul din istorie spre sinaxare. Cei care s-au învrednicit să devin㠄icoanele cele mai vii ale lui Hristos” și a căror sfințenie a fost recunoscută de Biserică în 2017 sunt:
Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul
Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei românești.
Luând aminte la viața virtuoasă, la nevoința și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților în cadrul ședinței de lucru din 4-5 iulie 2017, rânduindu-i zi de pomenire în data de 7 august.
Proclamarea canonizării sale a avut loc în 6 august 2017 la Mănăstirea Roboaia.
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei
În ceea ce îl privește pe Sfântul Iosif cel Milostiv, cele mai alese fapte bune ale acestuia erau: sfințenia vieții și milostenia. El se ruga și citea mult, mânca puțin și era foarte cumpătat, își drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte. Dumnezeiasca Liturghie o săvârșea totdeauna cu bucurie și cu ochii umeziți de lacrimi.
Era, de asemenea, un vorbitor priceput și duhovnic înțelept, căutat de multă lume pentru blândețea și cuvintele lui. Cunoștea bine Sfânta Scriptură, din care mărturisea că învață toate, și era desăvârșit părinte duhovnicesc. Pe lângă celelalte daruri, mitropolitul avea și darul smereniei și al ascultării desăvârșite, că toate le primea ca de la Dumnezeu.
Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, are ca dată de prăznuire ziua trecerii sale la cele veșnice: 26 ianuarie.
Sfântul Gheorghe Pelerinul
Sfântul Gheorghe Pelerinul a viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.
De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților, având zi de pomenire la 17 august.
Hotărârea canonizării nevoitorului Gheorghe Lazăr (+ 1916) și a Mitropolitului Iosif Naniescu (+ 1902) a fost luată în timpul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-6 octombrie 2017.
Cei doi noi sfinți români sunt sfinți contemporani, întrucât au trăit în secolul al XX-lea, alăturându-se Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț.
Sfinții români sunt rugători pentru noi în Ceruri, dar, în același timp, sunt și exemple, adevărați eroi naționali care au lăsat o moștenire extraordinară poporului român, moștenire ce trebuie păstrată, valorificată și transmisă mai departe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 315, Ultimul acces: 2019-06-15 12:50:46