Catedrala Patriarhala: Programul liturgic de Boboteaza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala Patriarhală: Programul liturgic de Bobotează

[2018-01-04]
de Gheorghe Anghel

Program-de-Boboteaza-1_w747_h373_q100
Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, la Catedrala Patriarhală programul liturgic va debuta în ajunul praznicului, vineri, 5 ianuarie, cu slujba Ceasurilor Împărătești, urmată de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, apoi Sfințirea cea mare a apei.
În fața sfântului locaș vor fi așezate vase speciale cu apă curată pentru sfințire, va fi ridicată o cruce din cetină de brad și vor fi așezate icoane cu Botezul Domnului la Iordan.
„Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază de 10 ori pe an, iar una din aceste zile este Ajunul Botezului Domnului, dacă ajunul nu este celebrat sâmbăta sau duminica. După slujba de sfințire a apei, părinții slujitori de la Catedrala Patriarhală vor merge cu icoana praznicului Botezului Domnului și cu Agheasmă Mare pentru a binecuvânta Reședința Patriarhală”, a declarat pentru Ziarul Lumina arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale
În ziua Botezului Domnului, sâmbătă, 6 ianuarie, va fi oficiată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și slujba Aghesmei Mari.
„Sfințirea cea mare a apei va fi oficiată în curtea Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie. Apa pentru agheasmă este luată de la izvorul «Lacrimă de cristal», din Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reședinței Patriarhale. Agheasma Mare se consumă înainte de a lua anafura, deci pe nemâncate, de la Bobotează, timp de 9 zile, cât ține praznicul Botezului Domnului”, a afirmat arhim. Clement Haralam.
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1201, Ultimul acces: 2019-06-16 16:14:03