Octava de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor in Eparhia de Cluj-Gherla (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Eparhia de Cluj-Gherla (comunicat)

[2018-01-17]
Cristos răstignit
Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează, împreună cu întreaga lume creștină, în intervalul 18-25 ianuarie 2018, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”. Tema Octavei din acest an este: „Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințat unui grup dintr-o țară diferită. În 2018, textele de referință au fost propuse de către comunitățile creștine din Caraibe. Broșura a fost apoi redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia „Credință și Constituție” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Dovadă că idealul unității creștine este viu în suflete, sunt și bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, mereu pline la întâlnirile ecumenice organizate în zilele Octavei de-a lungul anilor. O mare importanță era dată rugăciunii pentru unitate și înainte de perioada regimului comunist, dar și după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice. În ianuarie 2000, în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠erau sute de credincioși în fiecare seară a Octavei, pentru mai multe ore de rugăciune.
În prezent, întâlniri de rugăciune ecumenică sunt organizate în diferite parohii ale Eparhiei, după o tradiție deja consolidată. În acest an, la Cluj-Napoca se organizează o Seară Ecumenică la nivel eparhial în capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu, cu participarea Episcopului de Cluj-Gherla și a invitaților din alte Biserici și confesiuni, marți, 23 ianuarie, de la ora 18.00. La aceeași dată și de la aceeași oră, se va desfășura rugăciune ecumenică și în parohia Făget – Cluj, în comuniune cu o parohie din Toulouse, Franța. Seri ecumenice de rugăciune se vor desfășura și la Bistrița, dar și în alte parohii. Mai mult, preoții și credincioșii greco-catolici, sunt chemați să aibă ca primă intenție în rugăciunea lor zilnică, unitatea creștinilor. În biserici, după oficiile liturgice zilnice, se va face rugăciunea prevăzută pentru fiecare zi a Octavei, de către creștinii din Caraibe.
Exprimându-și comuniunea de rugăciune pentru unitate și pace, în anul Centenarului unității, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a binecuvântat începutul noii Octave de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, cu încredințarea: „Ne alăturăm în rugăciune creștinilor din Caraibe, precum și tuturor creștinilor care în aceste zile celebrează dezideratul exprimat în rugăciune de către însuși Mântuitorul nostru Isus Hristos apostolilor Săi, înainte de eliberarea definitivă a neamului omenesc din robia păcatului: «Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una …» (In 17,21)”. (Viorica Sabo, redactor, biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla; contact: pr. cons. Daniel Avram, purtător de cuvânt: tel. 0729884889)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1280, Ultimul acces: 2024-04-15 12:25:44