Rugaciune pentru unitatea crestinilor in Catedrala Sf. Iosif (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rugăciune pentru unitatea creștinilor în Catedrala Sf. Iosif (comunicat)

[2018-01-17]
Rugăciune pentru unitatea creștinilor
Joi, 18 ianuarie 2018, ora 17.00, se deschide Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor cu o celebrare liturgică la Catedrala Sf. Iosif din București. Cuvântul de învățătură va fi ținut de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, iar celebrarea va fi prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București.

La rugăciunea din Catedrala romano-catolică vor participa reprezentanți ai cultelor creștine din capitală: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, Biserica Armeană, Biserica Evanghelică Luterană Germană C.A., Biserica Reformată Calvineum, Biserica Anglicană. Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este o inițiativă internațională de rugăciune ecumenică creștină, celebrată în fiecare an în perioada 18-25 ianuarie. Această practică de rugăciune a fost instituită în 1908 de americanul Paul Watson, la acea vreme pastor protestant. Actualmente, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este organizată, la nivel mondial, de Consiliul Ecumenic al Bisericilor și de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Tema aleasă de organizatori pentru Săptămâna de rugăciune din acest an este un citat biblic din Cartea Exodului (sau a Ieșirii): „Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,1-21). Textele care stau la baza reflecției și rugăciunii din această săptămână au fost pregătite de Bisericile creștine din Caraibe, o regiune marcată în trecut de sclavagism. Sfârșitul sclaviei a fost pentru creștinii din Caraibe „o experiență unificatoare a acțiunii mântuitoare a lui Dumnezeu care dăruiește libertate”.
În București, rugăciunea pentru unitatea creștinilor va fi găzduită pe parcursul săptămânii 18-25 ianuarie de câte o Biserică creștină. Astfel, după celebrarea din Catedrala Sf. Iosif, rugăciunea va continua la Biserica Reformată Calvineum (19 ianuarie) și Catedrala Episcopală Armeană (20 ianuarie), în ziua de duminică, 21 ianuarie, rugăciunile având loc în bisericile proprii fiecărui cult. Luni, 22 ianuarie, rugăciunea pentru unitate se va desfășura la Catedrala Episcopală Greco-Catolic㠄Sf. Vasile cel Mare”, continuând apoi la Biserica Evanghelică Luterană Germană C.A. (23 ianuarie), la Biserica Anglicană (24 ianuarie), încheierea Săptămânii de rugăciune fiind la Biserica Ortodox㠄Zlătari” (25 ianuarie).
În mesajul său pentru această Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, remarcă faptul c㠄astăzi, la nivel mondial, se resimte o tendință tot mai pronunțată de neocolonialism, tendință ce se resimte și la nivelul societății noastre”. „Cât de mult o resimțim noi? Suntem oare convinși că unitatea creștinilor ar atenua suferințele cauzate omului neajutorat, căzut victimă diferitelor forme de exploatare? Suntem oare convinși că o conjugare a pozițiilor și eforturilor noastre față de această amenințare ar face mai eficientă apărarea celor căzuți pradă lăcomiei insațiabile a celor interesați nu de binele omului, ci de câștig? Sau vom repeta și noi greșelile acelora din trecut care i-au favorizat mai curând pe exploatatori?”
Arhiepiscopul Ioan își manifestă, apoi, dorința „ca rugăciunea noastră comună din aceste zile să devină preludiul unei cântări de biruință care să celebreze eliberarea săvârșită de Domnul. Prin unitatea și prin angajarea noastră, dreapta Domnului să-și arate puterea în favoarea oamenilor de astăzi”. Într-o Scrisoare circulară adresată preoților din Arhidieceza Romano-Catolică de București, ÎPS Ioan Robu îi îndeamnă pe preoții, credincioșii, călugării și călugărițele din Arhidieceză să se roage în mod deosebit pentru unitatea tuturor creștinilor, pe parcursul acestei Săptămâni, și să participe cu bucurie la momentele de rugăciune ecumenică organizate în bisericile catolice și în lăcașele de cult ale celorlalte Biserici creștine. (Biroul de presă al Arhidiecezei de București)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5809, Ultimul acces: 2024-04-11 01:38:25