Papa Francisc la inaugurarea catedrei „Gaudium et spes” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc la inaugurarea catedrei „Gaudium et spes”

[2018-01-25]
Papa Francisc
„Sunt încrezător că noua catedră «Gaudium et spes» va face astfel încât Institutul vostru să fie în prima linie pe frontul noilor provocări pastorale la care comunitatea creștină este chemată să răspundă”, afirmă Papa Francisc în scrisoarea adresată Arhiepiscopului Vincenzo Paglia, mare cancelar al Institutului Teologic Papa Ioan Paul al II-lea pentru științele căsătoriei și familiei, cu ocazia inaugurării, joi, 25 ianuarie a.c., a noii catedre „Gaudium et spes” din cadrul Institutului. Acesta funcționează la Roma, sub egida Universității pontificale din Lateran.

Data aleasă pentru inaugurarea noii catedre, se subliniază în scrisoare, face referință la ziua de 25 ianuarie 1959, când Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea a surprins Biserica și lumea convocând cel mai mare eveniment bisericesc din secolul XX: Conciliul Ecumenic Vatican II. La încheierea lucrărilor Conciliului a fost aprobată constituția pastoral㠄Gaudium et spes”, în care s-au exprimat intențiile profunde ce au călăuzit convocarea și desfășurarea Conciliului. „Nu putem uita”, scrie Papa Francisc, conform unui material Radio Vatican, „cât de dragă îi era [constituția] «Gaudium et spes» fondatorului vostru, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. El a fost printre protagoniștii redactării ei și o mare parte din magisteriul său își adâncește rădăcinile chiar în acest document”.
Noua catedră care este inaugurată în această zi, notează Pontiful în scrisoarea sa, se încadreaz㠄în orizontul misiunii voastre academice speciale îndreptată spre căsătorie și familie. Știm bine că tocmai aceste realități fundamentale ale existenței umane au fost puse de Părinții conciliari pe primul loc între «problemele contemporane deosebit de urgente» (GS 46). Se poate spune că Biserica a știut să exprime în «Gaudium et spes» o înțelegere profund reînnoită despre Evanghelia familiei care, prin diferite etape, ne-a condus până la intensul anotimp sinodal ce s-a concretizat în exortația apostolică «Amoris laetitia».”
În același timp, Papa Francisc afirmă c㠄relevanța antropologică și socială extraordinară pe care o asumă astăzi legământul dintre bărbat și femeie (…) înalță vocația sa originară de a se face interpret al binecuvântării lui Dumnezeu pentru întreaga creație. Efortul de reflecție și formare legat de această nouă catedră”, încheie Sfântul Părinte, „reprezintă o cucerire și o promisiune pentru Institutul vostru și va putea să fie în beneficiul întregii Biserici și chiar al societății civile”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1161, Ultimul acces: 2024-04-13 12:23:17