PS Petru Gherghel la Ziua „Micii Uniri”, de la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Petru Gherghel la Ziua „Micii Uniri”, de la Iași

[2018-01-25]
PS Petru Gherghel
Cu ocazia celebrărilor legate de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, la 24 ianuarie 2018, PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, însoțit de cinci preoți de la Episcopia Romano-Catolică din Iași, a participat la manifestările din această zi, desfășurate în Piața Unirii din acest municipiu. Manifestările oficiale au avut loc începând cu ora 11, rostindu-se rugăciuni pentru popor, din partea Bisericii Ortodoxe dar și din partea Bisericii Catolice. Din partea Bisericii Catolice, rugăciunea a fost condusă de pr. Paul Budău, paroh al parohiei Adormirea Maicii Domnului din Iași și decan de Iași, însoțit de alți patru preoți, aceștia rugându-se „pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru conducătorii patriei noastre și pentru toți cetățenii țării noastre”, aflăm de pe Ercis.ro.

Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, în programul manifestărilor de la Iași au fost incluse și discursurile PS Petru Gherghel și al IPS Teofan, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei, depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, dar și Hora Unirii. Ceremoniile s-au încheiat în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc o rugăciune comună pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înmormântat aici, și pentru făuritorii Unirii de la 1859.
La sărbătorirea „Micii Uniri”, printre cei prezenți și care au luat cuvântul au fost și Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, și principele Radu; Andrei Muraru, consilier prezidențial, care a prezentat un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis; Marian Șerbescu, prefectul județului Iași; Mihai Chirica, primar al municipiului Iași; Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași; și Monica Babuc, ministru al Culturii și Educației în Guvernul Republicii Moldova.
În mesajul său, PS Petru Gherghel a vorbit despre dorința de unire a românilor, a lui Alexandru Ioan Cuza, sub domnia căruia „românii au trăit una dintre perioadele cele mai pline de înnoiri din istoria modernă a României”. Printre altele, Episcopul Petru a amintit c㠄România s-a născut la Iași”, ideea Unirii pornind de aici. Spre final, PS Petru a vorbit despre nevoia de reînnoire a rugăciunii pentru unitatea tuturor românilor, dar și „pentru toate familiile țării noastre, pentru toți copiii și tinerii poporului nostru de care depinde viitorul neamului nostru credincios”, amintind că valorile fundamentale ale familiei tind să fie date la o parte. Păstorul Diecezei de Iași a încheiat discursul cerând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra României și a celor „care duc mai departe idealul sfânt al unirii” și scoțând în evidență cinstirea ce trebuie dată înaintașilor, „celor care au făurit Unirea principatelor române”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1099, Ultimul acces: 2024-03-28 02:29:00