Rinaldo Fabris: Sfantul Paul, apostolul neamurilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Rinaldo Fabris: Sfântul Paul, apostolul neamurilor

[2018-01-23]
Sfântul Paul, apostolul neamurilor
La Editura Pauline din București a apărut biografia „Sfântul Paul, apostolul neamurilor”, scrisă de renumitul biblist italian Rinaldo Fabris. Cartea apare în colecția „Maeștrii Spiritului”, are 232 de pagini și poate fi procurată la prețul de 22,00 de lei.

În prefața cărții, autorul ei, Rinaldo Fabris, spune: Această nouă biografie a sfântului Paul ne oferă ocazia de a parcurge etapele activității sale misionare de la Ierusalim la Roma, din ținuturile de răsărit ale Imperiului Roman până la marginile apusene ale lumii, identificate în geografia antică cu Spania. Chiar dacă, din punct de vedere istoric, teza conform căreia Paul este „întemeietorul creștinismului” nu se poate susține, trebuie să admitem că istoria Europei și a Occidentului ar fi fost alta fără activitatea lui Paul. Pe de altă parte, despre nici o altă personalitate a primei generații creștine nu există o documentație atât de bogată și de directă ca în cazul lui Paul. S-a păstrat nu doar o bună parte din producția sa epistolar㠖 șapte scrisori autentice și alte șase atribuite lui -, dar numai Paul se bucură de o primă biografie scrisă de autorul Faptelor Apostolilor. Paul este protagonistul celei de-a doua părți a cărții în care Luca reconstruiește istoria primilor treizeci de ani de creștinism. Paul duce la îndeplinire programul trasat de Isus înviat pentru discipolii trimiși cu puterea Duhului Sfânt să dea mărturie despre El până la marginile pământului (cf. Fap 1.8).
Față de ceilalți doisprezece apostoli aleși de Isus, Paul, născut la Tars, în Cilicia, pe coastele meridionale ale Turciei de astăzi, într-o familie înstărită de evrei evlavioși, se bucură de o formare culturală bună de matrice ebraică și greacă. Vorbește și scrie corect greaca populară, ceea ce îi permite să comunice cu locuitorii cetăților din Imperiul Roman. Experiența întâlnirii cu Isus Cristos înviat, pe drumul Damascului, la începutul anilor 30 ai erei creștine, marchează un moment de cotitură în viața și activitatea lui Paul. Atunci el devine apostolul lui Isus Cristos, ales de Dumnezeu pentru a vesti evanghelia păgânilor. Datorită dinamismului misionar al lui Paul, credința creștină, născută pe pământul lui Israel și avându-și rădăcinile în mediul siro-palestinian, se răspândește în lumea greco-romană. Această biografie a lui Paul se dorește a fi o invitație și un stimulent în redescoperirea personalității și gândirii lui Paul. Am abordat această lucrare cu convingerea că o confruntare cu Paul este indispensabilă pentru redescoperirea rădăcinilor credinței creștine, în dialog cu alte experiențe religioase și culturale, fără a ne ascunde propria identitate și fără a renunța la propriul patrimoniu cultural.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 237, Ultimul acces: 2020-04-05 12:58:05