Comunitatea romaneasca din Leeds si-a serbat ocrotitorul | Credinciosii s-au rugat impreuna cu Mitropolitul Iosif - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Comunitatea românească din Leeds și-a serbat ocrotitorul | Credincioșii s-au rugat împreună cu Mitropolitul Iosif

[2018-01-23]
de Gheorghe Anghel

IPS Iosif la Leeds
Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale a slujit duminică în Biserica parohiei „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, nordul Angliei. IPS Părinte Iosif a oficiat Liturghia în lăcașul de cult ce datează din anul 1886, care a fost achiziționat de la Biserica Anglicană în 2011.
În omilia rostită, IPS Iosif a evidențiat „minunata și pilduitoarea pocăință a vameșului Zaheu” și explicat celor prezenți că acesta „ne învață pe noi toți că nu ne putem mântui doar teoretic, ci pocăința imediat ne trimite la fapte”.
Mitropolitul Iosif a insistat asupra faptului c㠄rugăciunea și spovedania ne apropie de Hristos”, însă a semnalat că acestea trebuie să aibă la bază virtuți precum cele care se regăseau în ființa lui Zaheu, și anume: „smerenia, părerea de rău și hotărârea de a îndrepta ceea ce am făcut greșit”.
Din soborul slujitor condus de IPS Iosif au făcut parte:
Pr. Constantin Popescu – fostul paroh al acestei comunități,
Pr. Irineu Bălan – starețul Mănăstirii Bucium (Jud. Iași),
Pr. Ciprian Bădin de la Parohia din Preston,
Pr. Dan Ghindea de la Parohia din Nottingham,
Pr. Misionar Jeremy Thompson,
Pr. Ciprian Nedelcu, parohul comunității din Leeds,
Arhidiaconul Paul Loghin.
Alături de credincioși, la slujba de hram a participat o delegație a corpului diplomatic român în Marea Britanie condusă de Excelența Sa Domnul Ambasador Dan Mihalache. Din delegație au făcut parte: Doamna Andreea Berechet – Consul al României la Manchester și Domnul Mihai Delcea – Consul al României la Edinburgh.
Stilul arhitectural al bisericii este bazilical roman cu elemente gotice victoriene, fiind construită din piatră de gresie, cu acoperiș de ardezie, având la interior coloane și arce gotice.
Biserica a fost declarată clădire de patrimoniu gradul II, fiind înregistrată și protejată de către organizația English Heritage, acest statut determinând anumite obligații proprietarilor în ceea ce privește întreținerea clădirii și limitări ale posibilităților de modificare permanentă a acesteia.
Sub atenta coordonare a părintelui Constantin Popescu, între 2011 și 2013, biserica a fost reamenajată în interior. Pictura iconostasului, executată în stil bizantin cu influente macedoneano-cretane, a fost realizată în anul 2013 în Atelierul de Pictură de la Mânăstirea Bucium din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 226, Ultimul acces: 2020-04-08 07:09:34