Episcopul Scicluna va investiga acuzatiile aduse Episcopului Barros - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Scicluna va investiga acuzațiile aduse Episcopului Barros

[2018-01-30]
Arhiepiscopul Charles J. Scicluna
După ce și-a afirmat recent sprijinul față de un Episcop chilian acuzat de acoperirea abuzurilor sexuale, Papa Francisc a numit un delegat pentru a examina informații care au apărut de atunci. Potrivit unei declarații din 30 ianuarie, dată de Vatican, „după unele informații recent primite cu privire la cazul lui Juan de la Cruz Barros Madrid”, Papa i-a cerut Arhiepiscopului Charles J. Scicluna din Malta să meargă la Santiago „pentru a-i asculta pe cei care și-au exprimat dorința de a înainta elemente aflate în posesia lor”.

Pe lângă conducerea Diecezei de Malta, Mons. Scicluna a fost numit de Papă în 2015 în fruntea echipei doctrinare însărcinată cu analizarea cererilor depuse de clerul acuzat de abuzuri sexuale, echipă parte a Congregației pentru Doctrina Credinței. Mons. Scicluna a fost promotorul dreptății în Congregație timp de 17 ani, începând cu 1995. Este foarte apreciat pentru experiența sa în normele canonice care reglementează acuzațiile de abuzuri sexuale.
Decizia Papei de a-l trimite pe prelat la Santiago vine după o recentă controversă apărută în timpul vizitei Papei Francisc în Chile, din 15-18 ianuarie. Papa Francisc l-a numit pe Mons. Barros în fruntea Eparhiei de Osorno, din Chile, în 2015. Măsura continuă să atragă critici dure din partea activiștilor și a victimelor abuzurilor sexuale, care îl acuză pe Episcop de mușamalizarea infracțiunilor vechiului său prieten, pr. Fernando Karadima. Acesta din urmă a condus o mișcare laică din parohia din El Bosque și a fost condamnat pentru abuzuri sexuale asupra minorilor într-un proces din 2011, din Vatican, iar la vârsta de 84 de ani a fost invitat la o viață de rugăciune și singurătate.
Episcopul Barros a insistat în repetate rânduri că nu știe nimic despre abuzuri sexuale și Papa Francisc l-a susținut, numindu-l în 2015 să conducă Dieceza de Osorno. Decizia a declanșat un val de obiecții și de cereri de demisie din parte a zeci de preoți. Numeroși protestatari, inclusiv non-catolici, au încercat să perturbe Liturghia sa de instalare, din 21 martie 2015. Cu toate acestea, Pontiful a insistat să îl țină pe Episcop în funcție. În ultima zi în Chile, înainte de a pleca în Peru, Papa a răspuns unui jurnalist chilian care a întrebat despre problema aceasta: „în ziua în care mi se vor aduce dovezi împotriva Episcopului Barros, voi vorbi. Nu există nici o urmă de dovadă împotriva sa. Este calomnie. E clar?” Comentariul a fost primit cu furie de criticii Episcopului Barros, dintre care unii sunt victime ale abuzurilor comise de pr. Karadima. Inclusiv Cardinalul Sean O’Malley de Boston, unul dintre cei nouă consilieri Cardinali ai Papei și șeful Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor, a dat o declarație spunând că cuvintele Papei au fost dureroase pentru victime.
Întrebat despre aceasta de către reporteri în zborul său din 21 ianuarie, înapoi spre Roma, Papa Francisc și-a cerut scuze, spunând c㠄cuvântul ‘dovad㒠nu a fost cel mai bun pentru a fi aproape de inimile care suferă”. A cerut iertare de la victimele pe care le-a rănit, spunând orice rău neintenționat pe care poate l-a provocat îl „îngrozește”, mai ales după ce s-a întâlnit cu victimele în Chile și în alte călătorii, precum la Philadelphia în 2015. „Știu cât de mult suferă să simtă că Papa le spune în faț㠑aduceți-mi o scrisoare, o dovadă’; este o palmă”, a spus el. A mai spus că este conștient de faptul că victimele nu au înaintat dovezi, fie pentru că nu sunt disponibile, fie pentru că sunt probabil speriate sau rușinate. A insistat că situația Episcopului Barros „a fost studiată, re-studiată și nu există nici o dovadă… Așa ceva am vrut să spun. Nu am nici o dovadă care să îl condamne și dacă l-aș condamna fără dovezi sau fără certitudine morală, aș comite greșeala unui judecător rău”. „Dacă vine cineva și îmi dă o dovadă”, a mai spus el, „sunt primul care îl ascult”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 194, Ultimul acces: 2020-05-28 05:33:00