Seara de comemorare si conferinta: 133 de ani de la nasterea Cardinalului Iuliu Hossu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Seară de comemorare și conferință: 133 de ani de la nașterea Cardinalului Iuliu Hossu

[2018-01-30]
În amintirea Cardinalului Hossu
30.01.2018, Cluj (Catholica) - Cu ocazia Anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu în Eparhia de Cluj-Gherla – 2018 – an al Centenarului Marii Uniri, la Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, s-a desfășurat, vineri, 26 ianuarie 2018, o seară de rugăciune și evocare, prima din seria celor 4 manifestări omagiale dedicate memoriei Episcopului român unit cu Roma, Vestitor al Unirii de la Alba-Iulia, Senator de Drept, membru al Academiei Române și prim purpurat al Neamului Românesc, Dr. Iuliu Hossu.
Manifestarea, primită cu mult interes, a început prin celebrarea unui Parastas de pomenire pentru Card. Iuliu Hossu (1885-1970) și pentru un membru al familiei sale, scriitorul și publicistul Valer Hossu (1938-2012. După rugăciune, a urmat conferința cu tema: „Repere biografice și genealogie – 133 de ani de la nașterea Cardinalului Iuliu Hossu”, susținută de ing. Gelu Hossu, descendent al familiei Cardinalului Hossu. Pr. Marius Furtună rector al Seminarului eparhial, l-a prezentat pe invitatul serii, dl. Gelu Hossu, autor a numeroase articole, eseuri, lucrări inspirate din Istoria Bisericii Greco-Catolice și autor al volumului „Sus inimile! Acțiunea greco-catolică pentru repunerea în drepturi a Bisericii 1955-1956. Dumnezeiasca Liturghie din 12 august 1956”, apărut anul trecut la Editura Viața Creștină.
Conferința, însoțită și de proiectarea unor imagini, a relevat, în completarea datelor biografice publicate până în prezent despre viața Arhiereului Iuliu și aspecte mai puțin sau deloc cunoscute „despre familia restrânsă, familia lărgită și apoi, despre frații săi”. Au fost, de asemenea, prezentate, așa cum s-au conturat din cercetările făcute de Gelu Hossu și de tatăl său, Valer Hossu, date despre arborele genealogic al familiei Episcopului Iuliu și biografii ale membrilor acestei vechi familii cu descendență nobiliară și cu mai multe generații de preoți greco-catolici. Vorbitorul a relatat că Episcopul Iuliu Hossu a fost „al treilea din cei șase fii ai pr. Ioan. Pe mama sa o chema Victoria Măriuț (1859-1931) sau Maurițiu sau Măriuțiu, cum se regăsește în diferite scrieri. Mama Tori era o femeie frumoasă, foarte hotărâtă. Tatăl, pr. Ioan Hossu (1856-1934) era un om înalt, a trăit toată viața la Milaș. A fost hirotonit în 1880 și a ocupat locul tatălui său (bunicul PS Iuliu), de paroh în Milaș, tatăl său fiind transferat Protopop la Cojocna. Erau o familie foarte înstărită.”
„Primii ani de școală, viitorul Episcop Iuliu Hossu îi urmează în Milașul Mare. Are o pasiune pentru șah, spre disperarea mamei Tori, care nu îl poate aduce la învățătură. Urmează Gimnaziul Evanghelic săsesc din Reghin, în limba germană, și apoi Gimnaziul Romano-Catolic din Târgu Mureș, unde nu se simte în largul său (din cauza șovinismului din acea vreme). De aceea, este adus la Gimnaziul de la Blaj, unde uită de șah și se pune serios pe învățătură. La Blaj îi are dascăli pe Iosif Hossu, unchiul său, care este profesor de matematică și director al Liceului, pe fratele tatălui său Silvestru Nistor, și, superior al internatului este viitorul Episcop Ioan Bălan. Îi are colegi pe Iuliu Hațieganu și Ioan Coltor iar protector pe Vasile Hossu, viitorul Episcop. Un moment important în viața tânărului Iuliu Hossu este anul 1903, când, împreună cu 40 de pelerini, pleacă, de la Blaj spre Roma, între ei se afla și Iuliu Hațieganu. În 27 aprilie 1903 sunt primiți de Papa Leon al XIII-lea. În această zi, la ora 11.30, a urcat la tronul pontifical și a sărutat inelul cu crucifix al Papei, și din acel moment a hotărât că destinul său trebuie să fie sub veșmânt sacerdotal.”
„Între 1904-1910, este trimis cu bursă la Institutul De Propaganda Fide, unde obține bacalaureatul în Filozofie, cu Cardinalul Gotti. În 1906 devine masterand și Doctor în Filosofie. Între 1907-1910 studiază la Colegiul Superior Urbano, de asemenea cu Cardinalul Gotti și rectorul Bolzano. Devine masterand și apoi, în 18 iunie 1910, devine doctor în teologie. La 27 martie 1910 este hirotonit preot celib, la Roma, de «unchiul Vilut» – Episcopul Vasile, ajutat de Victor Smighelschi și Ioan Hossu, tatăl tânărului cleric care se deplasează la Roma și îi aduce odăjdiile cusute de Mama Tori. Au asistat Ion Coltor și Anton Durcovici, care îi va fi coleg de celulă la Sighet. Devine preot militar, apoi Episcop la Gherla.”
În încheiere, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a vorbit despre activitatea de cercetare pe care o întreprinde, împreună cu teologi și istorici, pentru cunoașterea în profunzime a vieții și spiritualității eminentei personalități a Bisericii și neamului românesc. În câteva idei, Preasfinția Sa a dorit să rezume o problemă care a apărut în timpul studiului, observând că la data nașterii Cardinalului, apar trei date publicate: 25, 30, respectiv 31 ianuarie 1885. Cel mai vechi izvor indică ultima variantă, cu un procent mare de veridicitate, mai cu seamă pentru faptul că a fost înscris în datele registrului de chiar tatăl Episcopului Iuliu, pr. Ioan Hossu. În plus, în volumul Memoriilor sale, la p. 152, Cardinalul Iuliu își reamintește: „la 31 ianuarie m-au felicitat iubiții frați de ziua nașterii mele”.
PS Florentin a încheiat cu concluzia: „Noi tindem să credem că adevărata dată de naștere a Cardinalului Iuliu Hossu rămâne data de 31 ianuarie 1885. Dar, indiferent de data nașterii, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru marele Ierarh, pentru această nobilă familie din care și-a tras rădăcinile și, mai ales, îi mulțumim pentru ceea ce a făcut pentru Biserică și pentru națiune.” A fost și un timp dedicat întrebărilor, discuțiilor, apoi o agapă fraternă, o seară în care studenții teologi, persoanele consacrate, preoții și toți participanții, au descoperit mai vii, mai luminoase în suflete, urmele trecerii prin timp a Episcopului Iuliu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 227, Ultimul acces: 2020-05-31 08:55:45