Mircea cel Batran comemorat la Caransebes. „Acest domn al Tarii Romanesti a stapanit la inceputul secolului al 15-lea si Banatul de Severin” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mircea cel Bătrân comemorat la Caransebeș. „Acest domn al Țării Românești a stăpânit la începutul secolului al 15-lea și Banatul de Severin”

[2018-02-01]
de Sorin Ionițe

La împlinirea a 600 ani de la moartea sa, Mircea cel Bătrân a fost comemorat miercuri în Catedrala din Caransebeș. „Am săvârșit o slujbă de pomenire deoarece acest domn al Țării Românești a stăpânit la începutul secolului al 15-lea și Banatul de Severin”, a spus PS Lucian în cadrul evenimentului.
„Din titulatura sa rezultă că bravul domnitor al Țării Românești a stăpânit de la Banatul de Severin până la marea cea mare, Dobrogea de astăzi, dar și cadrilaterul, sudul Dobrogei, fiind singur stăpânitor al cetății Dârstorului, părțile tătărești, adică sudul Basarabiei de astăzi și peste munți în Transilvania, Țara Făgărașului și Țara Amlașului”, a adăugat Episcopul Caransebeșului.
La manifestarea comemorativă au luat parte membrii Permanenței Consiliului Eparhial, elevi și studenți de la cele două școli de teologie din Caransebeș, credincioși din municipiu.
În cuvântul rostit, ierarhul a precizat c㠄se cuvenea ca nu numai în Oltenia, Muntenia și Dobrogea să se oficieze slujbe de pomenire pentru voievodul Mircea cel Bătrân, nu numai la Mănăstirea Cozia unde își doarme somnul de veci, ci și în Catedrala din Banatul de Severin”.
După slujba de pomenire a urmat prelegerea „600 de ani de la nașterea în eternitate a domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân” susținută de Pr. Vidu Vasiloni, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
Pe marginea informațiilor prezentate s-au purtat discuții, în cadrul cărora elevii și studenții teologi au adresat întrebări părintelui profesor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 185, Ultimul acces: 2020-05-23 23:16:39