Papa Francisc: Nu lasati tehnologia sa inlocuiasca intalnirile reale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Nu lăsați tehnologia să înlocuiască întâlnirile reale

[2018-02-02]
a Francisc le-a spus vineri persoanelor consacrate că sunt chemate să aibă întâlniri reale cu semenii, și că tehnologia nu trebuie să aibă niciodată o prioritate mai mare decât timpul petrecut cu Dumnezeu și cu ceilalți. „Viața frenetică de astăzi induce să se închidă atâtea uși ale întâlnirii, adesea de frica de celălalt – mereu deschise rămân ușile centrelor comerciale și conexiunile de rețea”, a afirmat el pe 2 februarie. „Însă în viața consacrată să nu fie așa: fratele sau sora pe care Dumnezeu mi-i dă sunt parte din istoria mea, sunt daruri de păstrat. Să nu se întâmple să privim mai mult ecranul celularului decât ochii fratelui, sau să ne fixăm mai mult pe programele noastre decât în Domnul.”

Predica Papei a fost la Liturghia celebrată în sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu, care a coincis cu a 22-a Zi Mondială a Vieții Consacrate. În răsăritul creștin, a explicat el, această sărbătoare este numită întocmai „Sărbătoarea întâlnirii”: „este întâlnirea dintre Dumnezeul prunc, care aduce noutate, și omenirea în așteptare, reprezentată de bătrânii din templu”. Dar mai există o întâlnire: între tinerii Maria și Iosif și bătrânii Simeon și Ana. „Bătrânii primesc de la tineri, tinerii se inspiră de la bătrâni.” Maria și Iosif au găsit în templu „rădăcinile poporului”, dar și „rădăcinile credinței”. „Astfel cei doi tineri, întâlnindu-i pe bătrâni, se regăsesc pe ei înșiși. Și cei doi bătrâni, pe la sfârșitul zilelor lor, îl primesc pe Isus, sens al vieții lor.”
Papa a mai afirmat: „Viața consacrată se naște și se renaște din întâlnirea cu Isus așa cum este: sărac, curat și ascultător. Există o dublă șină pe care călătorește: pe de o parte inițiativa de iubire a lui Dumnezeu, de la care pornește totul și la care trebuie să ne întoarcem mereu; pe de altă parte răspunsul nostru, care este de iubire adevărată atunci când este fără dacă și fără dar, când îl imită pe Isus sărac, curat și ascultător. Astfel, în timp ce viața lumii încearcă să acapareze, viața consacrată lasă bogățiile care trec pentru a-l îmbrățișa pe Cel care rămâne.” A continuat cu diferențele dintre viața lumii și viața consacrată: prima urmărește plăcerile, ultima se eliberează de posesii; prima caută voința proprie, ultima ascultarea; prima lasă goale mâinile și inimile, ultima umple de pace.
Spre final, amintind de privilegiul avut de Simeon, de a-l ține în brațe pe Domnul, a spus că ne este de folos și nouă să îl ținem în brațe. „Nu numai în cap și în inimă, ci în mâini, în fiecare lucru pe care îl facem: în rugăciune, la muncă, la masă, la telefon, la școală, cu săracii, pretutindeni. A-l avea pe Domnul în mâini este antidotul la misticismul izolat și la activismul neînfrânat, pentru că întâlnirea reală cu Isus îi îndreaptă atât pe sentimentaliștii evlavioși cât și pe activiștii frenetici. A trăi întâlnirea cu Isus este și remediul la paralizia normalității, înseamnă a ne deschide la uluirea zilnică a harului. A ne lăsa întâlniți de Isus, a face să fie întâlnit Isus: este secretul pentru a menține vie flacăra vieții spirituale.” Și a încheiat spunându-le persoanelor consacrate: „sunteți zorii pereni ai Bisericii! Vă urez să reînsuflețiți chiar astăzi întâlnirea cu Isus, mergând împreună spre El: și aceasta va da lumină ochilor voștri și vigoare pașilor voștri.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 141, Ultimul acces: 2020-05-30 14:13:44