Cardinalul Coccopalmerio: Capitolul al optulea al exortatiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Coccopalmerio: Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris Laetitia

[2018-02-02]
Editura Sapientia a apărut recent cartea Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, scrisă de Cardinalul Francesco Coccopalmerio și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, în formatul 11Ś17, are 54 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 7 lei. Iată cum își prezintă chiar autorul lucrarea.

Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris laetitia este intitulat în mod semnificativ „A însoți, a discerne și a integra fragilitatea”. Această parte a documentului nu este foarte amplă, pentru că este compusă numai din douăzeci și două de numere, de la nr. 291 la nr. 312, dar este foarte densă și de aceea prezintă dificultăți mai mari de analiză și de înțelegere. La aceasta trebuie să se adauge o anumită non-organicitate, adică o înșiruire a temelor tratate care nu este întotdeauna ordonată. Din cauza conținutului, precum și a formei, acest capitol a fost evaluat ori cu o anumită contestare, ori măcar cu oarecare rezervă. Pentru acest motiv, a fost, într-un anumit fel, pus deoparte, mai puțin examinat, deci mai puțin supus exegezei atente și analitice.
Intenția acestor pagini ar fi în schimb să se ia în considerare textul prețios al capitolului al optulea pentru a încerca să îi percepem bogatul mesaj doctrinal și pastoral. Oricum, cred că este util să oferim aici nu o reflecție teoretică pornind de la textele din exortație, ci o lectură a textelor înseși, care să ne permită, pe de o parte, să desfășurăm o reflecție teoretică asupra diferitelor puncte ale documentului și, pe de altă parte, să cunoaștem în formă directă și de aceea să gustăm în original textele documentului însuși. Așadar, lectura textelor va fi ghidată, totuși va urma nu ordinea numerică a paragrafelor din capitolul al optulea, ci înșiruirea temelor pe care le-am specificat mai jos. Însă, înțeles fiecare text în logica temelor, va fi probabil mai ușor să se citească după aceea și să se înțeleagă după ordinea numerică.
Spuse fiind acestea, mi se pare util să se distingă și să se prezinte șase teme: 1. Expunerea învățăturii Bisericii referitoare la căsătorie și familie; 2. Atitudinea pastorală a Bisericii față de acele persoane care se află în situații iregulare; 3. Condițiile subiective sau condiții de conștiință ale diferitelor persoane în diferitele situații iregulare și problema unită a admiterii la sacramentele Pocăinței și Euharistiei; 4. Relația dintre doctrină, norma generală și fiecare persoană aflată în situații deosebite; 5. Integrarea, adică participarea la viața Bisericii, precum și la ministerialitatea Bisericii din partea persoanelor care se află în situații iregulare; 6. Hermeneutica persoanei în Papa Francisc.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 161, Ultimul acces: 2020-06-05 04:15:55