PS Ignatie la hramul catedralei din Iasi: „Toti suntem chemati sa fim niste Simeoni”| Liturghia a fost prezidata de IPS Teofan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Ignatie la hramul catedralei din Iași: „Toți suntem chemați să fim niște Simeoni”| Liturghia a fost prezidată de IPS Teofan

[2018-02-03]
de Gheorghe Anghel

În omilia rostită vineri cu prilejul hramului catedralei din Iași, Episcopul Ignatie al Hușilor a îndemnat să fim „Simeoni și Ane, care, prin viața noastră, să-L putem ține pe Dumnezeu în brațele noastre și să știm, să înțelegem, să pricepem, în adâncul ființei noastre, că Domnul este mântuirea, lumina, slava cea adevărată a fiecăruia dintre noi”.
Preasfinția Sa a explicat c㠄nu numai Dumnezeu este Cel care se descoperă pe Sine Însuși, ci putem și noi să ne descoperim pe noi înșine, dacă ajungem oameni sfinți”.
În acest sens, ierarhul a definit sfințenia ca fiind „împlinirea desăvârșită a tot ceea ce înseamnă omenesc din noi”. „Sfințenia înseamnă înfrumusețarea firii noastre, luminarea ei, strălucirea ei”, a subliniat Preasfințitul Părinte Ignatie.
Cinci ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași cu prilejul hramului închinat sărbătorii Întâmpinării Domnului. Hramul acesta a fost păstrat de la biserica veche din piatră zidită în perioada 1682-1695, ctitorie a Doamnei Anastasia, soția domnitorului Gheorghe Duca, și a fiului ei Constantin.
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a prezidat Sfânta Liturghie, alături de care au slujit:
IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
PS Ignatie, Episcopul Hușilor,
PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor,
PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile ASCOR și ATOR – filiala Iași.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la semnificațiile sărbătorii și a mulțumit tuturor celor prezenți la hramul Catedralei:
„Această minunată, sfântă și adâncă zi, este zi patronală, zi de ocrotire pentru Catedrala sfintei noastre Mitropolii. Această mare sărbătoare ne aduce în fața noastră taina descoperirii omului de către Dumnezeu și taina descoperirii lui Dumnezeu de către om. Dumnezeu vine întru întâmpinarea omului, iar omul merge întru întâmpinarea lui Dumnezeu; întâlnindu-se pe cale, omul Îl descoperă pe Dumnezeu, Îl așază în adâncul inimii sale și, în acel moment, simte că viața sa are sens, simte că viața sa are plinătate, înălțime, cuprindere”.
Făcând referire la cuvintele rostite de dreptul Simeon, «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace», Înaltpreasfinția Sa a afirmat că aceastea înseamnă următoarele:
„Doamne, am atins țelul vieții, Te-am întâlnit, Ți-am făcut casă, Te țin în brațele inimii mele. De acum pot să mor, adică pot să trec în cea de-a doua parte a vieții, unde voi avea parte de Tine întru toată plinătatea”.
Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iași mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Piatra de temelie a actualului locaș de cult a fost așezată în 15 aprilie 1880, iar sfințirea catedralei a avut loc în 23 aprilie 1887, soborul de arhierei fiind condus de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5195, Ultimul acces: 2024-04-15 19:05:45