Papa Francisc: Rugati-va unii pentru altii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Rugați-vă unii pentru alții

[2018-02-11]
Papa Francisc
Într-un discurs liber ținut sâmbătă, Papa Francisc le-a spus părinților stigmatini că în viața de comunitate fraternitatea este un dar care cere rugăciune concretă pentru ceilalți, dar și că a ține resentimente după o ceartă este un păcat. „Viața de comunitate, de fraternitate, este dificilă deoarece există probleme umane, gelozii, competitivitate, neînțelegeri… Fraternitatea este un dar, iar dacă nu există rugăciune, atunci acest dar nu se primește”, a spus Pontiful pe 10 februarie.

Poate că vă rugați oficiul divin sau meditați asupra Evangheliei, a continuat Sfântul Părinte, dar „vă rugați pentru acest frate sau acea soră sau… pentru superior?” Păcatul nu este cearta, a subliniat amintind că și în căsătoriile bune există certuri. Păcatul apare când e „ranchiună, resentiment care se ține în inimă, provocând antipatie”. Aceste cuvinte au fost adresate celor circa 40 de participanți la capitlul general al Congregației Sfintelor Stigmate ale Domnului nostru Isus Cristos, numiți de regul㠄părinții stigmatini”. Le-a vorbit liber, iar discursul pregătit pentru întâlnire le-a fost înmânat la finalul audienței.
Pe lângă tema fraternității, Papa a atins și tema „terorismului” bârfei, care, a spus el, este asemenea aruncării unei bombe pentru a-l distruge pe fratele de departe. A avea o comunitate bună nu înseamnă că toți trebuie să fie prieteni apropiați, dar trebuie să se respecte și să stimeze reciproc, și trebuie să se roage unii pentru alții, a mai spus el, invitându-i pe cei prezenți să își facă o examinare a conștiinței în acest sens. A pomenit apoi rănile lui Cristos, în special stigmatele, de unde își ia numele ordinul. După cum spunea Sf. Bernard, dacă ești deprimat sau ai păcătuit, „mergi și găsește refugiu în rănile Domnului”, a spus Papa. „Doar conștiința unei Biserici ‘rănite’, a unei congregații ‘rănite’, a unui suflet ‘rănit’ ne conduce la a bate la ușa milostivirii în rănile Domnului.” I-a încurajat să nu le fie rușine de devoțiunea pentru rănile lui Cristos, deoarece este calea spre sfințirea lor.
În discursul pregătit, Papa îi invita pe părinții stigmatini să înnoiască atât în ei înșiși cât și în comunitatea lor „focul Cuvântului lui Dumnezeu”. În Evanghelia lui Luca, Isus anunță: „Foc am venit să arunc pe pământ și ce altceva vreau decât să se aprindă!”, a spus Papa. „Imitându-l pe Învățătorul divin, și voi sunteți chemați să aruncați foc pe pământ.” A subliniat însă că există un foc bun, sfânt, dar și un foc greșit. Cel greșit este ilustrat în Evanghelia lui Luca, atunci când Isus este în drum spre Ierusalim, dar trimite mesageri înaintea Sa într-un sat al samaritenilor, care nu doreau să îl primească. Discipolii Iacob și Ioan au spus: „Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer și să îi nimicească?” Dar Isus îi ceartă. „Acest foc este greșit”, a afirmat Papa. „Dumnezeu în Biblie este asemănat cu focul, dar este un foc al iubirii.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 687, Ultimul acces: 2024-04-14 06:43:31