Parintele Patriarh despre civilizatia crestina a caritatii: ‘Cei care au fost milostivi in istorie vor fi binecuvantati in eternitate’ - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Părintele Patriarh despre civilizația creștină a carității: ‘Cei care au fost milostivi în istorie vor fi binecuvântați în eternitate’

[2018-02-11]
de Sorin Ionițe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Evanghelia Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți a inspirat în mod deosebit lucrarea filantropică a Bisericii prin care s-a dezvoltat o civilizație creștină a carității. ‘Cei care au fost milostivi față de oameni în istorie vor fi binecuvântați de Dumnezeu în eternitate’, a subliniat duminică Preafericirea Sa și a atras atenția asupra faptului c㠑nimeni nu poate intra în Împărăția lui Dumnezeu ocolind pe aproapele său’.
„Evanghelia de astăzi a motivat atât milostenia credincioșilor ca persoane individuale, cât și apariția instituțiilor de caritate ale Bisericii din primele veacuri, începând mai întâi în Răsărit și apoi în Apus, când Biserica a organizat case pentru străini, cămine pentru copii orfani și cămine pentru bătrâni, spitale pentru bolnavi și cantine pentru săraci”, a adăugat Părintele Patriarh.
Biserica Ortodoxă Română este un actor principal în sprijinirea celor aflați în suferință. Peste 700 instituții sociale funcționează în Eparhiile Patriarhiei Române. Tot în cadrul Bisericii există 45 instituții de tip medical și farmaceutic care oferă servicii gratuite sau compensate, în funcție de caz.
Numai în Arhiepiscopia Bucureștilor valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2017 a fost de aproximativ șapte milioane lei.
Despre această operă caritabilă desfășurată în Biserică, Patriarhul Daniel a spus c㠄dacă nu este alimentată de rugăciune, ca relație a omului cu Dumnezeu Cel milostiv, riscă să fie redusă la o etică socială secularizată, lipsită de perspectiva iubirii și a bucuriei eterne din Împărăția Preasfintei Treimi și a tuturor sfinților”.
„Chiar și statele europene moderne, unele fiind azi foarte secularizate, deși au uitat în mare parte că Evanghelia iubirii milostive a fost sursa solidarității sociale, au preluat, de fapt, din lumina Evangheliei mesajul responsabilității pentru oamenii care se află în suferință, în nevoi, în boală și în singurătate”, a precizat Patriarhul.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reședinței Patriarhale.
Referitor la Judecata Universală, prezentată în evanghelia Duminicii lăsatului sec de carne (Mt. 25:31-46), Părintele Patriarh a spus că este „completă, definitivă și înfricoșătoare”. Ea este înfricoșătoare prin contextul, forma și conținutul ei:
„Mai întâi, este înfricoșătoare prin tulburările din univers care o preced: «Soarele se va întuneca și luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cădea din cer și puterile cerurilor se vor zgudui»” (Matei 24, 29).
„În al doilea rând, este înfricoșătoare prin forma ei, adică prin solemnitatea și universalitatea ei, deoarece Mântuitorul Iisus Hristos vine în slavă și cu putere multă, împreună cu sfinții îngeri ca să judece toate neamurile, adică toate generațiile și toate popoarele”.
„În al treilea rând, această judecată este înfricoșătoare și prin conținutul ei neprevăzut pe care-l descoperă. Nimeni, nici cei milostivi, nici cei nemilostivi, nu se aștepta să afle că în oamenii flămânzi și însetați, în oamenii străini și săraci, în oamenii bolnavi și în oamenii întemnițați era tainic prezent Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul”.
Deși va fi înfricoșătoare pentru toți, „iubirea va reprezenta criteriul ultim al Judecății Universale”, de aceea, „câtă iubire milostivă a arătat un om în viața sa pe pământ, atâta binecuvântare va primi el în bucuria iubirii veșnice a Preasfintei Treimi din Împărăția cerurilor”. Mântuirea ține de felul cum folosim libertatea:
„Evanghelia de astăzi ne pune în față problema libertății noastre. Și anume, cum folosim libertatea noastră în timpul vieții pământești? Am folosit libertatea noastră ca să cultivăm iubirea milostivă ori am confundat libertatea cu indiferența și nepăsarea, cu autosuficiența și egoismul? Deci, numai când săvârșim binele suntem cu adevărat liberi și trăim viața ca fiind binecuvântare de la Dumnezeu”.
În același context, al pregătirii pentru a doua venire a Mântuitorului prin iubire, milostenie și fapte bune, Preafericirea Sa a avertizat c㠄Nu e suficient să nu faci rău nimănui, ci trebuie să faci bine multora”, deoarece „Hristos este tainic prezent în fiecare om care suferă”.
„Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată că Mântuitorul nu a spus: «Am fost bolnav și nu m-ați vindecat sau am fost în temniță și nu m-ați eliberat, ci am fost bolnav și în temniță și nu m-ați cercetat». Adică, Dumnezeu nu ne cere să facem ceea ce întrece puterile noastre, nu ne cere să îl vindecăm pe cel bolnav, ci să îl cercetăm, să fim alături de el în singurătatea și suferința lui, chiar dacă nu putem schimba imediat situația în care se află”, a explicat Patriarhul.
Patriarhul României a spus că în multe feluri și în multe ocazii putem arăta iubire milostivă semenilor care au nevoie de ajutorul nostru, iar „când arătăm iubire milostivă și smerită în jurul nostru, devenim mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni, spre slava Lui, bucuria celor ajutați și mântuirea noastră”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 646, Ultimul acces: 2024-03-24 02:03:32