Bisericile albaneze aflate in ruina ar putea deveni un magnet turistic, spun expertii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bisericile albaneze aflate în ruină ar putea deveni un magnet turistic, spun experții

[2018-02-08]
de Iulian Dumitrașcu

Multe bisericii ortodoxe albaneze cu vechime se află în ruine de decenii, dar au potențialul de a atrage turiști, spun unii experți.
Guvernul și Biserica Ortodoxă din Albania au început să restaureze unele dintre lăcașurile de cult din sudul țării care datează din perioada bizantină sau chiar mai târziu, informează Reuters.
Albania a devenit un stat funcțional după primul război mondial. A devenit stat comunist după cel de-al doilea război mondial, dar a îmbrățișat democrația în 1990 și aspiră să adere la Uniunea Europeană.
Biserica post-bizantină Sfântul Atanasie din Leshnice este un exemplu de lăcaș de cult aflat în ruine. Frescele sale ‘văd’ stelele din luna mai a anului trecut, când acoperișul a cedat și peretele sudic a căzut. Biserica are folii de plastic peste zidurile sale pentru protejarea acestora, în timp ce resturi cu părți ale frescelor sunt așezate într-o parte.
În Albania, mai mult de 60% dintre albanezi sunt musulmani, iar restul sunt creștini.
Biserica din Leshnice este pictată cu chipuri de sfinți în halouri de aur și scene biblice în albastru închis și roșu. Lăcașul de cult datează din 1797, dar frescele de dedesubt sugerează că este mai veche.
Biserica din Labova, închinată Sfintei Cruci, este un exemplu de lăcaș ortodox de închinare pentru care s-a reușit accesarea unui proiect de restaurare. În acest scop, renumele și așezarea geografică într-un sat au contat foarte mult.
Lăcașul de cult este faimos pentru crucea sa din aur solid, cântărind 0, 8 kg, și lemn sculptat din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Aceasta a fost un dar din partea Împăratului Justinian I, spun doi cercetători. Crucea a dispărut în 1989 și nu a mai fost găsită.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 698, Ultimul acces: 2024-03-24 01:56:39