Teama vesticilor de o invazie estica este nefondata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Teama vesticilor de o invazie estică este nefondată

[2007-01-04]
Secretarul Consiliului Pontifical pentru Migranți consideră nefondate temerile că vestul Europei va avea de înfruntat o invazie de imigranți din Bulgaria și România, odată cu admiterea acestor două țări în Uniunea Europeană, informează agenția catolică independentă CWNews. Arhiepiscopul Agostino Marchetto a mai declarat că, și la integrarea Poloniei mulți s-au temut de o invazie a polonezilor, dar nu a avut loc nici o invazie și nici o invazie nu va avea loc nici acum. De asemenea a spus: creștinii trebuie să demonstreze respect în ajutorarea fraților pentru integrarea în societatea italiană.
Redacția română a Radio Vatican amintește că de la începutul anului curent, românii și bulgarii pot intra și ieși din teritoriul italian în mod liber, fără a fi necesară viza de intrare și pașaportul, ci doar cartea de identitate. Șederea în Italia este liberă pentru trei luni, însă, pentru o perioadă care depășește trei luni, va fi necesară obținerea cărții de ședere pe motive de studiu sau de muncă și care este valabilă pentru cinci ani. Cine dorește să angajeze un muncitor român sau bulgar va trebui să trimită la ghișeul unic pentru imigrație o scrisoare recomandată prin care cere permisul de muncă. Intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană este, potrivit Confederației Italiene a Sindicatelor de Muncitori, un fapt pozitiv care va duce la regularizarea situației cetățenilor români și bulgari care lucrează ca agricultori sau muncitori, ca menajere și îngrijitoare dar, se specifică, numărul acestora trebuie să corespundă exigențelor pieței muncii din Italia.
Asociației Caritas din Italia, prin Oliviero Forti de la Oficiul pentru Imigrație, a declarat pentru Radio Vatican cu privire la posibilul nou val de emigranți din România și Bulgaria: Ca și în trecut, Caritas-ul refuză conceptul de invazie, atunci când este vorba de fenomenul imigrației. Desigur libertatea de a circula în teritoriul european, deci și în Italia, ar putea determina o creștere a fluxului migrator dar, credem că pe termen mediu sau lung, situația va înregistra un proces de reechilibrare care va duce la o ordine normală a Uniunii, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Cât despre cetățenii romi de origine română, adeseori lipsiți de documente de identitate, guvernul italian lucrează la un proiect de lege care le va da acestora un statut ce le va permite să muncească în mod legal.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1502, Ultimul acces: 2023-11-30 23:23:12