Cardinalul ceh saluta demisia Arhiepiscopului polonez - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul ceh salută demisia Arhiepiscopului polonez

[2007-01-10]
Cel mai înalt oficial al Bisericii Catolice din Republica Cehă, Cardinalul Miloslav Vlk, a salutat decizia Arhiepiscopului Stanislav Wielgus de a-și da demisia din funcția de Arhiepiscop de Varșovia, în urma recunoașterii unor legături din trecut cu fostul regim comunist din Polonia. Cred că aceasta este o atitudine corectă, în lumina posibilelor consecințe pentru credibilitatea Bisericii, a spus Cardinalul Vlk, arătând cazuri similare care au apărut în Republica Cehă.
Potrivit prelatului, care a suferit persecuții în timpul regimului comunist, în dosarele fostei Poliții Secrete Cehe, cunoscută ca una dintre cele mai brutale și mai represive organizații din Blocul Sovietic, există nume de preoți care au colaborat cu regimul. Totuși, a arătat el, Biserica a subliniat faptul că este dificil să fie condamnați toți colaboratorii, având în vedere metodele violente, inclusiv tortura, pe care Poliția Secretă le-a folosit pentru a recruta membri ai clerului.
Martin Horalek, purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale a Republicii Cehe, a declarat pentru Radio Praga că Biserica Romano-Catolică Cehă a judecat fiecare caz în mod individual. Cel mai important lucru este a se face deosebire între cazurile individuale. Astfel, într-un caz poate fi vorba despre un preot care a cedat în fața unei enorme presiuni sistematice și a semnat un acord formal de colaborare cu poliția secretă, dar nu a dat niciodată cu adevărat informații despre nimeni. În alt caz... o persoană a intrat în Biserică ca agent al poliției secrete, cu scopul explicit de a da informații despre colegii lui, a arătat Horalek.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1416, Ultimul acces: 2024-03-24 12:12:35