Campania de Preventie si educatie pentru sanatate: 12.000 beneficiari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Campania de Prevenție și educație pentru sănătate: 12.000 beneficiari

[2018-12-30]
de Sorin Ionițe

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale anunță că aproximativ 12.000 persoane au beneficiat până în prezent de Campania de Prevenție și educație pentru sănătate, adresată în special copiilor și tinerilor din mediul rural.
Potrivit comunicatului remis Agenției de știri Basilica, cele 52 ediții ale proiectului caritabil au fost implementate în medii defavorizate, în localități izolate, în școli, în penitenciare, la familii cu situații materiale precare – monoparentale, cu copii nou-născuți, etc.
Proiectul Prevenție și educație pentru sănătate
Proiectul „Prevenție și educație pentru sănătate” este o extensie a campaniei „Sănătate pentru Sate” și s-a născut ca urmare a concluziei că oamenii ajung să-și deterioreze sănătatea din lipsa cunoștințelor.
Vezi și Câți români au beneficiat până în prezent de Campania „Sănătate pentru Sate”
Beneficiarii Campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme: stomatologie, boli de nutriție și metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă și sănătate publică.
Specialiștii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au susținut la fiecare ediție a campaniei lecții demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei și prevenirea fenomenului bullying, prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă și sănătate publică; consiliere pentru prevenția infracțiunilor; reconversie profesională și reintegrare socială; consiliere pentru creșterea copilului și menținerea familiei, etc.
Prevenția oro-dentară
Prevenția oro-dentară este o necesitate dată de prevalența deosebită a afecțiunilor dentare. De aceea, voluntarii le-au explicat tinerilor, în școli, că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se așteaptă, și le-au prezentat modalitățile de prevenire a cariei dentare.
„Se știe că în România consumul pastei de dinți este relativ scăzut, astfel că scopul campaniilor a fost de a-i constientiza pe copii asupra importanței periajului dentar. I-am învățat tehnica de periaj corectă, necesitatea utilizării mijloacelor auxiliare periajului în ideea reducerii incidenței cariilor dentare”, a declarat Claudia Budună, medic stomatolog.
Caludia Budună, medic stomatolog, voluntar la Paraclisul CMN.
„De asemenea, ei trebuie să știe despre importanța vizitei la cabinetul stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu acuză dureri, fiindcă medicul poate descoperi eventualele căriuțe ascunse și alte probleme pe care ei nu le constientizează”, a spus Claudia Budună.
Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Simona Carniciu, le-a vorbit copiilor despre alimentația sănătoasă și rolul ei în prevenția bolilor cronice, dar și despre trucurile la care pot apela să-și satisfacă nevoia de dulce.
„Prevenția este dovedită a fi eficientă doar la populația de vârstă tânără, de vârstă preșcolară sau tineri, întrucât schimbarea stilului de viață este mai greu de îndeplinit la vârsta adultă fără o motivație serioasă (boală, evenimente importante, etc).
Populația căreia ne-am adresat a fost atent aleasă de echipa voluntarilor împreună cu autoritățile colaboratoare. În toate zonele în care am mers, ne-a încântat receptivitatea autorităților, a personalului din educație și, mai ales, a copiilor de toate vârstele”, a spus medicul Simona Carniciu.
Bullying
„În contextul național al problemei bullyingului care se încearcă sa fie stopat prin lege, prezența în campanie a specialistului în psihologie vine ca un pansament pentru comunitățile mai puțin norocoase”, a punctat Raluca Simion, doctor în psihologie.
Raluca Simion, doctor în psihologie, voluntar la Paraclisul CMN.
„Ca psihoterapeut, apreciez că acțiunile voluntarilor au un impact cu efecte de scurtă și de lungă durată. Pe lângă bucuria din timpul prezentărilor, resimțită de toți cei prezenți, pe viitor, prin intermediul beneficiarilor, vom avea o generație mult mai deschisă, mai înțelegătoare și cu un comportament pro-social, atunci când nedreptatea își face simțită prezența. Pentru a asigura un viitor mai bun, este necesară continuarea campaniei și în anii următori, dar și creșterea numărului de beneficiari și voluntari/specialiști implicați”, a adăugat Raluca Simion.
Recuperare medicală
Rolul specialiștilor în recuperare medicală implicați în campanie este acela de a prezenta beneficiarilor soluțiile prin care pot combate principalii factori de risc precum ținuta greșită a corpului; purtatul greutăților în spate sau pe un singur umăr și lipsa exercițiilor fizice adecvate.
Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, a subliniat c㠄de fiecare dată, copiii au primit cu bucurie toate informațiile, cu interes”.
Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, voluntar la Paraclisul CMN.
„Au conștientizat mai mult ce li se întâmplă, ce posturi greșite păstrează de-a lungul zilei, ce activități duc la aceste posturi greșite și cum le putem remedia, cum putem preveni deformările sistemului osteo-articular, în principal, ale coloanei, cum putem face ca deformările acestea care sunt provizorii și generatoare de durere să nu devină definitive, să nu ajungă într-un stadiu în care corecția este mult mai grea, uneori și imposibilă.
Evident că ei, copiii foarte interesați, constientizează mai mult ce li se întâmplă, ce postură adoptă ei de-a lungul zilei și rămân cu niște informații utile și chiar și cu o motivație să încerce din ce în ce mai mult să păstreze o postură corectă, să ducă un stil de viață activ, sportiv, care să păstreze cât mai mult starea de bine, starea de sănătate”.
Igienă
„Încă de la o vârstă fragedă, igiena are un rol important în educația copilului. Dobândirea unor deprinderi igienice de timpuriu joacă un rol fundamental în educarea și păstrarea sănătății copilului și reprezintă o investiție prețioasă pentru sănătatea și bunăstarea viitorului adult”, explică farmacistul Sorina Aurica.
„Am speranța că prin desfășurarea la nivel național a campaniei de „Prevenție și educație pentru sănătate”, atât în ceea ce privește igiena personală, cât și celelalte paliere ale campaniei, ne-am atins scopul principal, acela de a-i influența și încuraja pe acești copii să adopte obiceiuri sănătoase care să prevină îmbolnăvirile”.
Sorina Aurica, farmacist, voluntar la Paraclisul CMN.
Voluntarii Paraclisului – „o catedrală vie”
În același comunicat, Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, vorbește despre cât de esențial este ca acești copii „să învețe principiile unei vieți sănătoase, pentru a preveni mai târziu probleme grave de sănătate”.
Dănuț Prună a mai spus că voluntarii formeaz㠄o catedrală vie”:
„Odată cu ridicarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, s-a format o echipă de voluntari care au venit în sprijinul oamenilor desfășurând numeroase campanii atât în mediul rural, cât și în orașe. Aș putea spune că înainte de a fi gata fizic Catedrala Națională s-a creat o Catedrală vie, prin acești neobosiți voluntari care străbat țara de la un capăt la altul pentru a veni în sprijinul semenilor”.
„Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni și cu oameni”, a subliniat și părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, inițiatorul campaniei sociale.
„Nevoia de voluntari și de fapte bune este multă și nelimitată. Trăim într-o societate în care suferința este din toate punctele de vedere: morală, sufletească, socială, biologică și materială. Este mult vizibilă suferința și consider, parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, că «milostenia este mai mare decât fapta celui care înviază morții»”.
Prevenție și educație pentru Sănătate în 13 județe
Campania de „Prevenție și educație pentru sănătate” a debutat în august 2016 și județele unde a ajuns sunt: Ilfov, Prahova, Maramureș, Brașov, Buzău, Brăila, Vrancea, Olt, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Cluj și București.
La fiecare ediție a campaniei, după seminariile specialiștilor, copiii s-au putut bucura de diverse momente artistice și culturale susținute de către artiști voluntari. De asemenea, beneficiarii au primit din partea voluntarilor produse de igienă, de strictă necesitate și alimente recomandate pentru o viață sănătoasă.
Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, inițiator și coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 749, Ultimul acces: 2024-04-14 02:37:37