Cardinalul Parolin: Un curcubeu de speranta pentru Irak - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Parolin: Un curcubeu de speranță pentru Irak

[2018-12-30]
Cardinalul Pietro Parolin
O vizită densă în semnificație la o Biserică ce, între pătimiri și suferințe, mărturisește bucuria și frumusețea Evangheliei. Abia întors în Vatican, Cardinalul Pietro Parolin povestește cu emoție călătoria sa în Irak. Secretarul de stat împărtășește speranța credincioșilor irakieni pentru o vizită a Papei Francisc și subliniază importanța colaborării dintre creștini și musulmani pentru un viitor de pace în țară.

– Imaginile vizitei Dv pe care le-am putut primi din Irak dădeau impresia unei mari emoții. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră să celebrați Crăciunul cu Biserica martiră din Irak?
– Aș spune că termenul pe care l-ați folosit – „emoție” – este cel corect: o mare emoție, o mare înduioșare, această întâlnire cu comunitățile creștine din Irak, și o mare bucurie din partea mea desigur și mi se pare că am perceput și din partea lor. M-am simțit chiar mulțumit să le pot duce apropierea Papei, afectul său, binecuvântarea sa, atenția cu care a urmărit mereu evenimentele lor. Cred că această călătorie a mers bine pentru că s-a situat în acest timp special al Crăciunului, în care există un climat de sărbătoare și de bucurie. Desigur a fost o ocazie pentru a împărtăși suferințele din anii recenți precum și un pic incertitudinile din prezent, dar în același timp și speranțele pentru viitor. Oricum l-aș defini, într-adevăr, un moment de har pentru care sunt imens de recunoscător Domnului.
– Cum ați găsit această comunitate care – așa cum spuneați – trăiește cu bucurie credința în mijlocul atâtor suferințe? După părerea Dvs, ce mărturie dăruiește o comunitate ca aceasta celorlalți creștini din lume?
– În intervențiile pe care le-am făcut, mai ales în predici, am insistat mult asupra acestui punct: „Voi sunteți o mărturie pentru Biserica universală. Biserica universală vă este recunoscătoare pentru ceea ce ați trăit, pentru modul în care ați trăit și trebuie să ia exemplu chiar de la voi, de la această capacitate de a suporta pătimiri, suferințe, chinuri pentru numele lui Isus”. Aș spune că aceasta este o exemplaritate pe care ei o propun întregii Biserici care – așa cum spune Conciliul – „trăiește printre persecuțiile lumii și mângâierile lui Dumnezeu”. Însă, ceea ce m-a uimit în mod deosebit a fost mândria – în sensul bun al termenului – cu care acești frați și surori trăiesc credința lor: se simt mândri că sunt creștini și să continue să fie creștini în mijlocul atâtor dificultăți, a atâtor încercări și a atâtor pătimiri!
– O călătorie care v-a dăruit și atâtea imagini puternice, emoționante. Exista una care va impresionat mai mult decât altele, care eventual sintetizează această vizită a Dvs?
– Imaginile au fost foarte multe, pentru că fiecare întâlnire este foarte prezentă, fixă în amintirea mea. Desigur distrugerea din Mosul, care a fost cu adevărat un lucru care m-a impresionat profund – a vedea bisericile, dar și casele, clădirile, toată partea orașului care a suferit mai mult datorită evenimentelor războinice – un alt lucru care m-a impresionat mult erau aceste biserici – fie cele caldeene fie cele siro-catolice – pline de oameni: pline de bărbați, de femei, de copii, de tineri. Toți care cântau și se rugau. Te simțeai transportat de modul lor de a se ruga. O ultimă imagine care mi se pare deosebit de adaptată pentru situația din Irak este aceasta: când eram la Mosul, se mergea greu pe stradă pentru că în mijloc erau dărâmăturile. Guvernatorul din Mosul a voit să vină ca să mă salute. La un moment dat m-a luat de mână. L-am simțit ca un moment foarte frumos care ar trebui să fie simbolic a ceea ce este colaborarea dintre creștini și musulmani: a se lua de mână și a se ajuta reciproc. În acel moment – ploua torențial – a apărut un frumos curcubeu pe cer. Ce simbolism! Și acesta, simbolul păcii, al alianței. Acestea sunt imaginile principale, dar există atâtea altele.
– Vizita Dvs în Irak a aprins desigur speranțele pentru una a Papei Francisc: ce le-ați spus oamenilor pe care i-ați întâlnit cu privire la asta?
– Oamenii au fost foarte bucuroși pentru această prezență. Au simțit și în prezența secretarului de stat prezența papei, pentru că eu am mers acolo în numele Papei pentru a duce apropierea Papei! Însă chiar toți, într-un singur glas, speră ca el să poată vizita cât mai curând Irakul și să îi întărească personal. Și la această speranță a creștinilor irakieni mă unesc și eu: ca să se creeze condițiile desigur pentru care Sfântul Părinte să poată merge în Irak și să poată împărtăși momente de rugăciune și de întâlnire cu acești frați ai noștri. Desigur ar fi o foarte mare încurajare pentru ei în dificultățile pe care încă trebuie să le înfrunte.
– În discursul pentru urările de Crăciun adresat Curiei, Papa Francisc a vorbit despre două mari chinuri: martiriul – întocmai – și apoi abuzurile. Cu privire la această ultimă temă delicată, care sunt vă speranțele și în vederea întâlnirii din februarie?
– Cred că va fi o întâlnire foarte importantă la care se fac pregătiri cu multă angajare. Speranțele mele sunt ca această întâlnire convocată de Papa, a tuturor președinților Conferințelor Episcopale, să poată întări, sau continua mai bine zis – pentru că deja a fost angajarea Bisericii în lupta împotriva acestui fenomen al abuzurilor – atenția în favoarea victimelor și mai ales crearea de condiții de siguranță pentru minori și pentru persoanele vulnerabile. Mi se pare că mai ales asupra acestui punct se va concentra atenția participanților: cum să se creeze un ambient sigur pentru minori și persoane vulnerabile. Deci, eu sper să se meargă pe acest drum și în același timp ca să fie o abordare care să devină tot mai comună, a întregii Biserici în fața acestui fenomen. Desigur, apoi fiecare va putea aplica, și în funcție de situația locală în care trăiește, dar ca să fie clar㠄politica” pentru toate Bisericile. Ca să fie și o abordare care ține cont de toate aspectele fenomenului, care sunt multiple și interconectate între ele, și ca apoi să se treacă la o abordare care să se inspire din criteriile evanghelice față de toate persoanele.
– Anul 2019 se prezintă deja bogat în activități pentru Sfântul Părinte: atâtea călătorii, atâtea evenimente importante. Ce urare simțiți să îi adresați fiind cel mai apropiat colaborator al său?
– Aș spune, și o fac cu adevărat la sfârșitul anului dar și la începutul anului 2019, ca Domnul să îl susțină pe Sfântul Părinte în această dăruire continuă a sa în favoarea Bisericii și a comunităților creștine care se află în situații de dificultate și de marginalitate. Și ca să poată continua să aprindă această speranță și această iubire în inima oamenilor, pentru care atâția îl iubesc și atâția îl simt deosebit de aproape; atâția văd în el cu adevărat o speranță a unei lumi mai solidare, a unei lumi mai pașnice, a unei lumi făcută după măsura omului și a fraternității. Iată, în fața multelor provocări de astăzi aceasta este urarea pe care o adresez Sfântului Părinte pentru noul an. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 821, Ultimul acces: 2024-04-12 10:39:53