Andrea Tornielii: Intalnire intre pastori cu obiectivul concretetei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Andrea Tornielii: Întâlnire între păstori cu obiectivul concreteței

[2019-01-12]
Papa Francisc
«Există o așteptare mediatică excesivă în vederea apropiatei reuniuni convocată de Papa Francisc, în legătură cu tema protejării minorilor și adulților vulnerabili, ca și cum ar fi vorba despre un eveniment situat ca importanță între un Conciliu și un Conclav. O așteptare care riscă să facă să treacă în plan secundar semnificația eclezială a unei întâlniri între păstori, între președinți ai Conferințelor Episcopale din toată lumea care, împreună cu Succesorul lui Petru, vor reflecta asupra temei abuzurilor.» Astfel își începe articolul de fond – din 11 ianuarie 2019 – directorul editorial din cadrul Departamentului Pontifical pentru Comunicare, Andrea Tornielii, referitor la reuniunea președinților episcopatelor Bisericii Catolice, ce se va desfășura în Vatican în luna februarie a.c. În continuarea editorialului se spune:

«Trebuie subliniată mai ales universalitatea caracteristică Bisericii Catolice care reverberează în cadrul întâlnirii: prezența episcopatelor din întreaga lume, chemate să înfrunte, pentru prima dată împreună, această plagă foarte dureroasă, care a fost și va fi izvor de suferințe enorme pentru victime și de mărturie contrară Evangheliei, va ajuta la o mai mare conștientizare, din partea tuturor, a gravității crizei. Fenomenul abuzurilor asupra minorilor, experiențele dramatice ale victimelor, procesele de aplicat în prezența denunțurilor și indicațiile pentru a garanta un mediu sigur copiilor și tinerilor vor fi examinate cu o viziune nu doar europeană sau americană. Obiectivul reuniunii este foarte concret: a face astfel încât, fiecare din cei care vor lua parte să se întoarcă în propria țară cu o idee absolut clară cu privire la ceea ce trebuie să facă (sau să nu facă) în legătură cu aceste cazuri. Care sunt pașii pe care trebuie să îi facă pentru tutelarea victimelor, pentru respectarea adevărului și a persoanelor implicate, astfel încât nici un caz să nu mai fie acoperit sau ascuns.
Desigur, va fi necesară așteptarea dialogului dintre Episcopi și propunerile care vor fi avansate pentru o mai mare clarificare sau precizare a unor aspecte deosebite ale legislației în vigoare în privința acestei chestiuni. Conștienți de faptul că nu este vorba despre „un an zero” al luptei împotriva abuzurilor, pentru că în ultimii 16 ani s-au făcut mulți pași semnificativi și concreți. Normele pentru a acționa au fost stabilite și înăsprite din dorința ultimilor pontifi și, în unele cazuri, ar putea fi definite „de urgență”, ținând cont de rapiditatea de acțiune privitoare la cei care s-au murdărit cu un astfel de delict. Însă, dispozițiile, legile, codurile, procedurile tot mai precise și mai bine elaborate nu sunt suficiente și nu vor putea fi niciodată îndeajuns dacă nu se schimbă mentalitatea și inima acelora care sunt chemați să le aplice. De aceea este important ca fiecare dintre participanții la întâlnire să asculte mărturiile victimelor supraviețuitoare și să ia exemplu de la mărturia Papei Benedict al XVI-lea și a succesorului său care, în ultimii zece ani, în diferite părți ale lumii, le-au primit și le-au ascultat pe victime, au plâns cu ele împărtășindu-le suferința.
În recentul discurs adresat membrilor Curiei Romane, Papa Francisc, după ce a reiterat că și numai un singur caz de abuz ar fi deja în sine o monstruozitate, a adăugat că reuniunea din februarie va fi necesară pentru a încerca „transformarea greșelilor comise în oportunități pentru dezrădăcinarea” plăgii abuzurilor „nu doar din trupul Bisericii ci și din cel al societății”.»

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 420, Ultimul acces: 2021-04-14 03:25:24