Victor Opaschi: Da, Biserica plateste impozit! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Victor Opaschi: Da, Biserica plătește impozit!

[2019-01-12]
Victor Opaschi (foto: Mircea Florescu / Basilica.ro)
Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru Culte, a explicat pentru Q Magazine relația Stat-Biserică în contextul președinției Consiliului Uniunii Europene și modul în care este finanțată, dar și impozitată Biserica. În interviu, Secretarul de stat pentru Culte vorbește despre felul în care guvernele din Europa se raportează la fenomenul religios. El constată, de asemenea, „o creștere la nivel european a extremismelor și fundamentalismelor religioase care au prins rădăcini în special în țările europene cu o tradiție accentuat laică”. „Se pune din ce în ce mai serios problema recuperării și promovării dimensiunii pozitive a libertății religioase, neglijată ani de-a rândul în favoarea dimensiunii negative a acesteia”, a subliniat Victor Opaschi.

În România, pe de altă parte, atât relația stat-culte este una echilibrată, dar nici „relațiile dintre diferitele organizații religioase nu sunt tensionate, ci dimpotrivă extrem de cordiale și materializate prin proiecte comune sau platforme comune de dezbatere precum Consiliul Consultativ al Cultelor”. „În context european, modelul românesc de valorizare a dimensiunii pozitive a libertății religioase este privit ca unul de succes în special prin prisma rezultatelor concrete”, a spus Opaschi amintind că totuși „țara noastră este ferită de discursuri și practici extremiste”. Secretarul de stat pentru Culte a insistat asupra dimensiunii pozitive a libertății religioase și a beneficiilor acesteia. „Ca în majoritatea țărilor europene, în România s-a optat pentru un regim de neutralitate pozitivă, de cooperare între stat și culte, caracterizat printr-o combinație elaborată de forme de finanțare directă (sprijin financiar pentru salarizarea personalului și pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult) și indirectă (facilități fiscale)”.
Victor Opaschi a explicat că Biserica plătește taxe și impozite. „Acreditarea în spațiul public a ideii false că Biserica nu plătește impozit este nocivă, pentru că denaturează adevărul și afectează dezbaterea publică asupra relației stat-culte”, a subliniat Victor Opaschi. Secretarul de stat pentru Culte a spus c㠄ceea ce nu se înțelege în spațiul public este faptul că Biserica nu plătește impozit ca un agent economic deoarece scopul Bisericii nu este să facă profit. Biserica plătește impozit la fel ca orice altă organizație a societății civile și beneficiază de aceleași facilități fiscale”.
Excedentul bugetar obținut de Biserică din activități economice și care nu este redirecționat către opere religioase, sociale, filantropice etc. este supus impozitării: „Atât legislația românească cât și cea europeană recunosc caracterul neeconomic al livrării de bunuri și servicii religioase în interiorul organizațiilor religioase. În consecință, veniturile realizate de cultele religioase se impozitează dacă nu sunt utilizate în sprijinirea activităților educaționale, culturale și sociale sau în sensul susținerii activităților de cult”, a spus Victor Opaschi.
„Tot ceea ce înseamnă circulația fondurilor în interiorul comunității religioase este scutit fiscal pentru că acele fonduri își îndeplinesc menirea fără intervenția statului, iar tot ceea ce înseamnă raport economic al comunității religioase cu exteriorul este supus impozitării, dacă nu este reinvestit. Aceasta este o soluție și o practică europeană și respectă libertatea religioasă, neutralitatea statului, autonomia cultelor, în conformitate cu tratatele europene și cu obligațiile internaționale asumate de România”. Un alt aspect abordat a fost „analfabetismul în ceea ce privește libertatea religioasă care de altfel denotă o lipsă de cultură democratică, se manifestă prin nerecunoașterea statutului Bisericilor drept organizații autonome față de stat și libere în a-și exprima propriile puncte de vedere față de agenda publică”.
De asemenea, privind înapoi spre 2018, Victor Opaschi a spus c㠄Centenarul Marii Uniri a marcat momentul de vârf al revigorării conștiinței naționale”. Despre realizarea cea mai importantă sprijinită de stat cu prilejul Centenarului – Catedrala Mântuirii Neamului – Secretarul de stat a spus că a fost posibil㠄prin munca, energia, tenacitatea și viziunea Patriarhului Daniel”. „Eu am spus deseori că este singurul după care va rămâne o realizare concretă, tangibilă, în anul Centenarului!”, a adăugat Victor Opaschi, reamintind numele de „Omul Centenarului” atribuit Preafericirii Sale de mai multe persoane publice.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 406, Ultimul acces: 2021-04-18 07:37:43