Dupa 20 de ani: Mons. Anton Lucaci despre stirea privind vizita Papei Francisc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

După 20 de ani: Mons. Anton Lucaci despre știrea privind vizita Papei Francisc

[2019-01-11]
Papa Ioan Paul al II-lea
La solicitarea redacției române Vatican News – Radio Vatican, Mons. Anton Lucaci, care a avut o contribuție semnificativă la călătorie apostolică din 1999 a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, a oferit un comentariu în care subliniază semnificația vizitei pe care Papa Francisc o efectuează în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

«În urmă cu exact două decenii, România a fost prima țară majoritar ortodoxă care a primit vizita unui Episcop al Romei. Succesorul apostolului Petru a dorit îndelung să sărută pământul țării noastre și, mai ales, rănile poporului adâncite în cele patru decenii de regim totalitar. Călătoria apostolică s-a limitat doar la București și a avut un pronunțat caracter ecumenic. Biserica Catolică, în alcătuirea ei locală, a trebuit să cedeze în privința programului. Însă, relația dintre Papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist a fost un gen de cateheză vie pentru toți, depășind temerile și neîncrederea, încât s-a strigat spontan: „Unitate! Unitate!” La plecare, Papa Ioan Paul al II-lea era convins că evenimentul spiritual trăit în România trebuia să fie o experiență de păstrat și de transmis. Ne întrebăm: ce s-a păstrat și ce s-a transmis generației tinere?
Cred că vizita Papei Francisc va avea darul să relanseze marile speranțe înfiripate atunci pentru o mai mare comuniune între Bisericile creștine și mai multă coeziune pe plan social. Negreșit, după cum sugerează motto-ul vizitei, „Să mergem împreună!”, actualul Succesor al lui Petru îi va îndemna pe toți să trăiască împreună bucuria Evangheliei în caritate și pace, cu atenție particulară la cei mai defavorizați. Abia acum Episcopul Romei poate lua contact direct cu realitatea pastorală a Bisericilor catolice locale în diversitatea lor rituală și lingvistică. Multe s-au făcut în acești douăzeci de ani, dar provocările sunt enorme. Momentul este salutar și pentru țara noastră, care a sărbătorit Centenarul Unirii și deține în prezent președinția prin rotație a Uniunii Europene.» (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 364, Ultimul acces: 2021-04-22 03:54:44