500 de lideri musulmani au semnat Declaratia de la Islamabad - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

500 de lideri musulmani au semnat Declarația de la Islamabad

[2019-01-10]
președintele Consiliului Ulema
„Declarația de la Islamabad este un pas în direcția bună. Trebuie să dezvoltăm acest pas, pentru a îmbunătăți imaginea țării. Aceasta este calea de urmat: guvernul și opoziția trebuie să colaboreze pentru a legifera politici bune, în timp ce societatea civilă, comunitățile religioase și toți cetățenii trebuie să colaboreze pentru progresul social, civil și cultural al țării noastre.” Cuvintele îi aparțin pr. Bonnie Mendes, preot catolic din Faisalabad, fost coordonator regional al Caritas Asia, conform unui material din 8 ianuarie 2019 al agenția de știri Fides. Preotul a vorbit despre publicarea „Declarației de la Islamabad”, în care peste 500 de lideri religioși musulmani condamnă în mod public terorismul, violența comisă în numele religiei și fatwa (edictele sacre), răspândite de lideri radicali.

Declarația a fost semnată la Islamabad, capitala Pakistanului, în cadrul unei reuniuni organizate de Consiliul Ulema (al conducătorilor religioși) din Pakistan. Inițiativa, conform observatorilor, reprezintă un punct de cotitură, mai ales în atitudinea față de minoritățile religioase și față de sectele islamice. De fapt, declarația recunoaște că Pakistanul este o țară multietnică și multireligioasă și constată c㠄este responsabilitatea guvernului de a asigura protecția vieții pentru cetățenii nemusulmani din Pakistan”. Crimele comise „sub pretextul credinței religioase” sunt condamnate, subliniindu-se că acest lucru „contravine învățăturilor islamului” și se afirmă c㠄nici o sectă islamică nu trebuie declarată necredincioasă”, menționând că toți cetățenii, oricare ar fi religia sau secta lor, „au dreptul constituțional de a trăi în țară în conformitate cu principiile lor culturale și religioase”. Susținând principiile libertății religioase, textul proclamă dreptul grupurilor religioase de a se organiza în mod autonom și solicită autorităților civile să interzic㠄orice materiale (cărți, broșuri, audio) care incită la ură religioas㔠și să pedepsească pe oricine ameninț㠄locurile sacre ale non-musulmanilor”, punând în aplicare un „plan național de acțiune împotriva extremismului”.
Declarația religioasă proclamă 2019 ca fiind „Anul de anihilare a terorismului, extremismului și violenței sectare din Pakistan”, reiterând c㠄cetățenii non-musulmani trebuie să se bucure de aceleași drepturi ca oricine altcineva”. Sabir Michael, activist pentru drepturile omului și drepturile minorităților, a declarat pentru agenția Fides: „Apreciem și recunoaștem eforturile Consiliului de a opri extremismul și de a contribui la toleranță, pace, justiție și egalitate în societate. Este necesar să se promoveze și să răspândească acest mesaj în comunitățile din Pakistan. În trecut, astfel de declarații solemne nu au avut rezultate deosebite. Acum guvernul și comunitățile religioase trebuie să colaboreze pentru a nu ne pierde speranța pentru binele țării.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 413, Ultimul acces: 2021-04-22 03:53:14