Un imam a dejucat un atac cu bombe impotriva unei biserici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un imam a dejucat un atac cu bombe împotriva unei biserici

[2019-01-10]
imamul Saad Askar
Un atac cu bombe asupra unei biserici din estul orașului Cairo a fost evitat datorită acțiunii prompte a unui cleric musulman, imamul Saad Askar, care a chemat poliția, informează AsiaNews.it. Când echipa de intervenția a încercat să dezamorseze dispozitivele, unul a explodat, ucigându-l pe unul dintre experți. Vizitând apoi biserica, Imam Askar a spus: „Trebuie să stăm unii lângă alții și să ne purtăm reciproc de grijă. Cei care atacă lăcașuri de cult nu au religie și nu sunt nici musulmani, nici creștini”.

Incidentul a avut loc sâmbăta trecută, 5 ianuarie, în contextul sărbătoririi Crăciunului ortodox copt, la biserica Maicii Domnului din Nasr, o suburbie estică a capitalei egiptene. Doi studenți de la al-Azhar i-au spus imamului despre un străin cu o valiză. Împreună cu un muncitor de la moschee, Gouda Shaaban Khalifa, de 63 de ani, Askar a alergat după acel străin, dar acesta a dispărut, lăsând în urmă bagajul suspect. Poliția a găsit în el trei dispozitive explozive. Mostafa Ebeid al-Azhari, din echipa de intervenție din cadrul Direcției de Securitate a orașului Cairo, a dezamorsat două bombe înainte ca a treia să explodeze, ucigându-l.
Potrivit surselor locale, ținta erau creștinii copți care sărbătoreau Crăciunul, după calendarul vechi. Șeicul Saad Askar, imam al moscheii aflată lângă biserică, peste drum, i-a avertizat pe credincioși, îndemnându-i să plece. Un videoclip postat pe rețele sociale arată șeicul avertizându-i oamenii din biserică să iasă cât mai repede. Când poliția a sosit la fața locului, s-a creat imediat o zonă de protecție. După dezamorsarea bombelor s-au căutat și alte dispozitive explozive, dar nu s-au mai găsit.
Creștinii din Egipt (majoritatea ortodocși copți) sunt o minoritate importantă (10%) într-o țară majoritară musulmană, de aproximativ 95 de milioane de oameni. În 2016 și 2017 au fost comise mai multe atacuri deosebit de violente împotriva comunității creștine. Din acest motiv, sărbătorile de Crăciun din acest an au beneficiat de protecție sporită, în special în jurul bisericilor și a clădirilor deținute de creștini. Pentru experți, astfel de locuri sunt ușor accesibile extremiștilor, care le iau în vizor datorită vizibilității lor internaționale.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 383, Ultimul acces: 2021-04-18 05:43:05