Cea mai veche biserica din Bucuresti isi va sarbatori ocrotitorul, pe Sf. Antonie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cea mai veche biserică din București își va sărbători ocrotitorul, pe Sf. Antonie cel Mare

[2019-01-12]
de Gheorghe Anghel

Biserica domnească de la Curtea Veche, cel mai vechi locaș de cult din Capitală atestat documentar, își va cinsti ocrotitorul în data de 17 ianuarie, pe Sfântul Antonie cel Mare.
Lăcașul de cult a fost construit în anul 1559 de Vodă Mircea Ciobanul și finalizat de fiul său Petru cel Tânăr.
Program liturgic
În ziua sărbătorii, programul liturgic la paraclisul patriarhal va începe cu Acatistul Sfântului Antonie, de la ora 07:30.
De la ora 08:00 va fi oficiată Utrenia, apoi de la 09:30 Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea se va încheia seara, de la 20:00, cu Paraclisul Sfântului Antonie.
Moaștele Sf. Antonie
În lăcașul de cult se află din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual.
Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble, de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Istoric
Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime.
Biserica are și un muzeu parohial care deține o icoană cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizată în timpul domnitorului Ștefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii.
De asemenea, mai există în muzeul bisericii o anaforniță dăruită bisericii de Sfântul Constantin Brâncoveanu, precum și alte obiecte de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și din întreg secolul al XIX-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5862, Ultimul acces: 2021-04-20 18:24:59