Moastele Sfintei Mucenite Tatiana vor fi purtate in procesiune la Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana vor fi purtate în procesiune la Craiova

[2019-01-11]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul sărbătorii Sfintei Tatiana, racla în care se află moaștele sfintei mucenițe, ale Sfinților Serghie, Vah și Nifon va fi purtată în procesiune vineri seara în jurul catedralei Mitropolitane, informează Ziarul Lumina.
Procesiunea va fi precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia.
În ziua sărbătorii Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, sub bagheta dirijorului Victor Șapcă.
Moaștele Sfintei Tatiana
Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneștilor îi aduce capul la Târnovo și apoi la Bucovăț, lângă Craiova.
În anul 1393 capul sfintei ajunge la Constantinopol.
După ce Constantinopolul cade sub turci (1453), în timpul domniei lui Nea­goe Basarab, boierii Craiovești aduc capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.
Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, au fost aduse moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana (capul) de la Mănăstirea Bistrița, alături de cele ale Sfinților Serghie și Vah.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala Mitropolitan㠄Sfântul Dimitrie” din Craiova, unde se găsește și astăzi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1092, Ultimul acces: 2024-04-17 10:24:18