Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit la Targu-Jiu | 125 ani de la nasterea eroinei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit la Târgu-Jiu | 125 ani de la nașterea eroinei

[2019-01-16]
de Sorin Ionițe

Cu prilejul împlinirii a 125 ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, în centrul orașului Târgu-Jiu a fost dezvelit luni seară mausoleul restaurat dedicat eroinei din Primul Război Mondial.
Potrivit viceprimarului Adrian Tudor citat de Active News, mausoleul a fost supus unui proces amplu de restaurare: a fost desfăcut pe bucăți și s-a înlocuit placa/acoperiș, s-a refăcut toată structura de rezistență, s-a învelit temelia în membrană siliconată și s-a realizeat drenaj.
Astfel, după ce a fost scoasă de comuniști pe motive ideologice, crucea de bronz de la căpătâiul Ecaterinei Teodoroiu a revenit acolo unde a fost montată acum 84 de ani de Milița Petrașcu, realizatoarea monumentului.
Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Foto: Impact în Gorj
Restaurarea monumentului a costat 700.000 de lei, fonduri alocate din bugetul local, informează Impact în Gorj.
Manifestarea a început cu proiecția filmului „Ecaterina Teodoroiu”, după care au luat cuvântul istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.
Mausoleul a fost acoperit cu un drapel de 135 metri pătrați, purtat de membri ai Organizației Naționale „Cercetașii României”.
După dezvelirea monumentului, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.
Preoți prezenți la dezvelirea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu. Foto: Impact în Gorj
Ecaterina Teodoroiu
Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală în Primul Război Mondial. Din dorința de a-i răzbuna pe cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.
A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit în data de 22 august 1917, comandând un pluton de infanterie.
A fost înmormântată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărășeștilor, iar osemintele ei au fost aduse la Târgu-Jiu și îngropate cu onorurile cuvenite pe data de 4 iunie 1921.
Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezența regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Milița Petrașcu, ucenica lui Constantin Brâncuși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1052, Ultimul acces: 2024-04-20 07:08:35